Figyelembe véve a topicleírást is, írok néhány fajtáról.
Előrebocsátom, hogy nem teljesen alapos a vélemény, mert a Tesco-ban vettem néhány gyümölcsöt kiváncsiságból, olyan fák gyümölcseit, amilyeneket én is ültettem, de még nem teremnek.
Tehát figyelembe kell venni, hogy a bolti gyümölcs néha egészen más mint a saját, de itt talán ez kevésbé érvényes, mert itthon is megtermelhető gyümölcsökről van szó, s éppen szezonidőszak van.
A fát legelőször is a gyümölcséért ültetjük, a legkevésbé kényes fajtával se megyünk sokra, ha nem élvezzük az ízét. Ezért erről írok, de hozzáteszem a meglévő fákkal kapcsolatos tapasztalataimat, ami azonban még elég csekély.
Elször is a Mutsu alma.
Rendkívül élveztes alma, kellemes, jó íze van, de elsősorban roppanó, lédús állaga miatt eszi szívesen az ember. Nem savanyú, de nem is egyoldalúan édes. Enyhébb, zöldalmás ízét nagyon felviszi az állaga. Ráadásul könnyen is harapható, nem annyira kemény, mint némelyik másik alma, s a héja sem vastag különösebben. Tapasztalataim szerint decemberre már jelentős mértékben elkezd kásásodni, a következő évre már nem nagyon tárolható el, vagy legalábbis akkor már nem eszi olyan szívesen az ember.
Egy 3 éves fám van, még nem termett. A levelei nyaranta gyakran besodródtak, jobban mint a többi alma, de nagyobb baja nem lett.