babarczyeszter Creative Commons License 2010.11.20 0 0 18813

Én azon kevesek egyike vagyok (itt sokat kaptam a fejemre érte), akik nem szeretik a farkasozást. Kontraproduktívnak tartom, a politikai és morális kultúránkat rombolja, érdemi politikai cselekvést nem alapoz meg. Amikor pedig _tényleg_ baj van, már senki nem figyel oda. Szerintem most nincs baj -- az 1998-as Fidesz retorikája a "teljes pályás letámadás" volt, 1999 környékén még antiszemita felhangokat is ki lehetett hallani a nemzetkoncepciójukból (bár szerintem nem antiszemiták, sose voltak és sose lesznek). Tehát akkor is agresszívan kezdtek, de konszolidáltan kormányoztak.

Ettől függetlenül némi aggodalommal követem Orbán működését. Nem látok bele a fejébe -- a forrásaim szerint a Fideszben sem igen látnak bele a fejébe --, márpedig annyira centralizálta a hatalmat, hogy szinte minden ott dől el. Ha történetesen diktátor akar lenni (nemcsak a pártban, hanem az országban is), vagy ha szükségesnek látja, hogy tizenöt-húsz évre megragadja a hatalmat, akkor veszélyes lehet. Azt tudom, hogy nincsenek gátlásai: velejéig reálpolitikus. Semmi nem érdekli, csak a hatalom -- amivel még nem mondtam semmi rosszat, mert hatalom nélkül nem lehet kormányozni.

Bizonyos mértékű önkorlátozást azonban még egy hatalomcentrikus embernek is el kell fogadnia -- vannak határok. Ha a médiához nyúl,Mec akkor például átlép egy ilyen határt (az én szememben). Ha a büntetőjogot politikai célokra használja, akkor is átlépi ezt a határt. Ha országos klientúra kiépítésére törekszik, az utolsó iskolaportásig, akkor gyakorlatilag nem jobb, mint Kádár MSZMP-je. 

Sajnos, ahogy én látom, itt nem fehér és fekete között van különbség, a fenti demokrácia-kritériumok többsége fokozati kérdés. Néha veszélyesen közel vannak a határhoz -- de az én normáim szerint nem lépték át.

Mivel nem szeretem a farkasozást, ezért csak azt tudom írni, hogy nem lépték még át, de ha átlépik, akkor ki kell mennünk az utcára. 

Nekem nem rajzolódott még ki Orbán szándéka. A személyes hatalmát felépítette a Fideszen belül, de nem látom, hogy ugyanilyen hatalmat akarna építeni az országban. Ha feltételezem, hogy realista, akkor látnia kell, hogy persona non grata lesz Európában, és hiába diktátorkodik, ugyanúgy megbukhat.  Meciar is megbukott.

Előzmény: Mynheer Peeperkorn (18806)