filagoria Creative Commons License 2010.11.13 0 0 1666

Kicsit rakerestem a Google-lal, arra, hogy mas orszagokban vajon mi az abra?

Hamarjaban az alabbi kepeket talaltam.

NEM allitom, hogy ezek szerintem mind jo megoldasok (bar egyik-masik eleg tetszetos), hanem azt, hogy az effele illeszkedesi igeny meglehetosen elterjedten latszik a vilagban. Igaz, nem jartam utana, hogy a tervezok onkent igyekeztek-e hasonulni a kornyezethez, vagy eloiras kesztette oket erre.

Ez az amerikai pelda szoszerint veszi a hasonlosag igenyet, mert a vadonatuj lakohazat az ott szokasos magtarak formajara alakitja. Nem allitom, hogy nekem tetszik, de a temat mindenkeppen illusztralja.

A svajci alpesi hazak kozott emelt modern, allitolag luxus-kivitelu,  satortetot imitalo haz sem igazan az esetem, de ez is az alkalmazkodasrol beszel.

Ez a singapuri moder epitmeny szamomra csodalatos ugyesseggel teremti ujja az azsiai barkan acsolt haz lenyeget anelkul, hogy szoszerint imitalna azt! Szerintem brillians a maga helyen.

A London kulvarosaban talalhato epulet-kiegeszites nem onallo epulet, de jelzi, hogy uj forma is illeszkedhet szervesen a regihez, ha maskent nem, akkor tomegeben vagy meredeksegevel, aranyaival.

Ez az uj belga epulet egyedul az hosszan elnyulo, foldszintes, nyeregteto benyomasat kelto  tomegevel hasonlit a hatterben eppen csak kiveheto belga paraszthazakhoz. Nem tudom, hogy ilyen fele hasonlosagot a gyulai foepitesz mar jovahagyna-e a maga felsegteruleten, de a belga epitesz minden bizonnyal ugyanazt a problemat igyekszik megoldani, mint amivel S.Andreas is kuszkodik.