tisztában vagyok vele, hogy nyugateurópában zömében nem saját tulajdonú lakásban laknak. de a rendelkezésre álló bérlakások száma és költsége mindenki számára lehetővé teszi az emberhez méltó lakhatást. tehát nem tulajdon viszonyokról, hanem mint lehetőségről van itt szó.
a minimálbéres vállalkozó jelentős többsége szívesen elmenne alkalmazottnak. de ez már nagyon off lenne. ebből az a lényeg, hogy magyarországon tömegeknek nincs megoldva a lakhatása és szerintem ezt kellene előbb megoldani. és nem saját tulajdonnal, hanem bérlakással. de hát ez a jelentős mértékű saját tulajdon és ehhez való ragaszodása az embereknek is egy helyi történelmi sajátosság. és mivel bérekhez képest (akár minimál, akár nem) megfizethető bérlakás sincs, egyetlen megoldás a saját építés. így nem lehet paralelbe venni a német és a magyar házépítési szabályozásokat, mivel az építés igénye egész máshonnan ered. németországban extra, magyarországon kényszer.
nem jobban költséges egy tagolt ph hőszigetelése mint 30 m2 üvegfelület. akarat kérdése. ami tecc tulajnak/tervezőnek az gazdaságos, ami nem tecc az gazdaságtalan?
hát nagyon kiváncsi vagyok arra, hogy nem 10, de 30-40 éven belül kötelező lenne magyarországon a ph. és mint má kifejtettem kicsit finomabban, basz..tjuk a gazdaságos házainkat, ha az emberek idegbetegek ott. persze nem egy tájidegen ház miatt, de ha nincs határ, akkor nincs határ ...
mit szólnál ahhoz, ha úgy korlátoznák az energiafelhasználást, ha 15 m2-ben korlátoznák a maximálisan 1 főre jutó lakásterületet? prüszkölnél, hogy milyen szemétség, mert szabad akarat és hasonló. pedig az országos átlag csak kicsit van e felett és a fele lakosságra ennyi sem jut!!!!! akkor miért pont a ph ház miatt korlátoznánk településeken tömegek akaratát és miért nem inkább az elenyésző számú ph-t építőt a többség érdekében? - persze ez hülyeség, de egy gondolatkisérletet megér, mert mindennek legalább két oldala van.