Sziasztok!
A házunk átépítésénél eljutottam odáig, hogy a szellőztető csöveit építhetem be.
A házunk egy régi parasztház amit most bővítünk és építünk át. A földszinten úgy alakult az alaprajz, hogy mindegyik befúvási helyhez külön csatlakozik egy elszívási hely.
A nappalihoz - a fűrdőszoba, az ebédlőhöz - a konyha, a dolgozószobához a mosókonyha.
A tetőtérben a ház két végénél 3 szoba van és középen a fürdőszoba és a wc, itt a befúvás a szobákba az elszívás a fűrdőbe és a wc-be kerül.
A befúvási helyeket a szobák ajtajai fölé a gerincbe terveztem, mert a teljes tetősík a gerincig lesz lambériázva.
A hőcserélőt és a ventilátorokat a házban lévő garázsban kívánom beépíteni.
A ház közepéig kell a 160-as gerinccső ami kb. 7 méter hosszú. Itt egy elosztó doboz lesz, ebből vezetem szét a bejövő levegőt a szobákba.
A tetőtérben tudom a csöveket elhelyezni a parapetfal 20 cm-es hőszigetelésének belső oldalán.
Az a kérdésem felétek, hogy milyen csöveket használjak?
A gerinccső 160-as lesz ehhez alkalmazható-e a flexibilis Aluflex cső vagy Spiro cső kell hozzá? A befúvók előtt Sonoflek csöveket akarok használni.
Milyen hosszú szakaszokat építsek be a Sonoflexből, hogy a hangcsillapítás jó legyen?
Az elosztó dobozba majd egy tömegkályhából jövő meleglevegő csöveit is be akarom kötni. A tömegkályhával a fenti szobákat is fűteném.
Ide a két bejövő szakasz zárására jó megoldás-e a visszacsapószelep használata?
Téli üzemben a kályhán keresztül érkezne a friss levegő az elosztó dobozba.
A csöveket a lakótér felé milyen vastagságú hőszigetelővel szigeteljem szerintetek?
A bejövő és kimenő csövek közé min. 10 cm kőzetgyapotra gondoltam, mert a csöveket egymás felett akarom vezetni, hogy kevés helyet vegyek el a szobákból.
Bocsi egy kicsit hosszú lett. :)
Kérem segítsetek!
Üdv! Agur