a homeopatikumokat nem tartom gyógyszernek :-)
(a magyar szabályozásba így kerültek be, máshol más a besorolásuk)
nem (csak) a klinikai hatásvizsgálat létéről-nemlétéről van szó, hanem arról (is), hogy egyfajta betegségben való hatásosság/hatékonyság alapján a gyakorlat az adott szert más (hasonlónak gondolt, de nem bizonyított!) betegségre is alkalmazza... sokszor évekig, évtizedekig, amíg egy újabb vizsgálat alá nem támasztja, vagy meg nem cáfolja(!) annak alkalmazhatóságát.
(néhány - szerintem tanulságos - érdekesség például itt)
tehát nem az én hitemről szól ez, inkább azt kellene elfogadni (legalább megfontolni), hogy messze nem tudunk mindent sem a betegségek kialakulásának, sem a gyógyszerek hatásának mechanizmusairól, és különösen keveset az egyedi ember kezelésre adott komplex válaszáról (ahogy a köpölyözés is elfogadott, tudományosan alátámasztott gyógymódnak számított egykoron... szinte mindenre... ;-) ...hasonlóan a ma általánosan elfogadott módszerek esetében is érhetnek (és érnek) meglepetések.)
[ugyan jócskán meghaladtuk már François-Marie Arouet korának ismereti szintjét, de azért ma is igaz a mondása: "Doctors give drugs of which they know little, into bodies, of which they know less, for diseases of which they know nothing at all" :-)]
Szerintem :-)