Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 974

Szia Zsolti,

Ez a Légios unokatestvér leiràs szerintem egy kicsit durvàra sikerûlt.... de haggyuk !

En is kinnt élek màr 1991 ota.... Volt ebben egy kevés légio is, de màr 2006 ota civilként tengetem életem....

Eltem csalàdosan korzika szigetén (ott hàzasodtam, és ott születtek gyermekeim), egyedülàlloként Saint Nazaire-ben (44) és Most Toulouse-ban (31).

En màr annyira megszoktam az itteni életet, hogy otthon nem is tudom rendesen elfoglalni magam, annak ellenére, hogy van egy szép hàzam, és a kiccsalàd otthon él màr vagy 5 éve (a gyermekeimet otthon szerettem volna tanittatmi, annak ellenére, hogy itt születtek, mert a magyar iskola keményebb, mint az itteni)....

En nagyon szeretem a franciàk lazasàgàt, a nyugalmukat (ami néha màr nemtörödômség...) és legföbképpen azt, hogy itt a valos értékek vannak elönyben :

- Nem szàmit, hogy mekkora autod van, hogy kinek vagy a kije, nincs "farokméregetés" az emberek közôtt, és legföbképpen nem hülyitenek a Tv-ben és a médiàkban Gyözikével, Pàkoval, és a többi értelmiségivel......

Az élet nem olcso, itt sincs kolbàszbol a kerités, de ha van egy rendes szakmàd, és abban még jol is teljesitessz, akkor nem kell harminc mellékàllàs, egy fizetésbôl is kényelmesen kijôssz, ném kell szàmolgatni a honap végén....

Az orszàg nagyon vàltozatos, lehet sokat utazni, itt mindent megtalàlsz, a jo borok mellett a kaja is kivàlo (jo, itt nics babgulyàs) de vannak nagyon igényes ételek.

Ami az egyik legfontosabb szerintem : Itt nem néznek kûlföldinek ! Nem logsz ki a sorbol, mert annyira kevert az orszàg népessége, hogy Te is ide tartozhatsz egy rövid idô utàn....

Amit a nyelvtanulàsrol irtàl, azt megint csak egy kicsit nagyképünek vettem (mea culpa) ugyanis a latin nyelvcsalàd legnehezebb nyelve a francia (probàld meg kiszotàrazni Stendhal - Vôrôs és Feketé-jét...) ami egy jo nyelvérzékû emberkének is több honapos eröfeszitést jelent, az némelyikûnknek szinte lehetetlen.... En ugy érzem, hogy kb egy év kellett ahhoz, hogy naggyàbol tàrsalgàsi szinten beszélgessek, de most közel husz év ittlét utàn is van olyan alkalom, hogy kijavitanak szoban ! Arrol nem is beszélve, hogy némely szoviccet egyszerüen nem is értek !!!

Ez egy kicsit hosszura sikerült....

Billy

Előzmény: Clios Zsolti (970)