Szia
Ellenérvek!:-)
1.Nem jó választáskor a kicsiket új helyre tenni,hogy legalább a megszokott hely ne változzon.Ez nem egy rossz dolog,hanem három.Anyától elválasztás,új hely és valószínűleg más takarmány.Attól,hogy egyszerre éri a jószágot,még nem egy!
2.Választáskor nem törvényszerű a takarmányváltás,hanem inkább figyelni kell arra,hogy választás idejére már megszokják a takarmányt(mert már ugye esznek rendesen)és azért ne változzon a takarmány is,hogy minél kevesebb legyen a változó.Valóban jó ha csak az a minimális tejadag marad el.
3.Tenyésznövendékről beszélünk,szerintem választott korúak közül nehezebb vagy inkább nem is igazán lehet kiválasztani melyik felel majd meg fenotípusában a fajtaleírásnak,ami ugye felnőtt állatra vonatkozik. Tenyészérett korban vásárolt állatról már inkább látni,hogy mi lesz belőle,habár még az is csak a teljes kifejlettségének a kétharmad-háromnegyed részét érte el.Szerintem, csak szülők alapján választani nem tuti eredmény!
Az biztos,hogy a saját nevelésű jószág az igazi,de most egy idealizált helyzetet feltételeztem,ahol a tenyésztő is mindent megad a növendéknek,csak a saját nevelés nem elég,a jó tenyészállathoz,kell a jó genotípus is.Ja és nagyobb korban már jobban viselik a helyváltozás okozta stresszt.
Ez az én véleményem,nem biztos,hogy ez a tuti!:)