Úgy értem, hogy ha jön egy igazán hideg tél, egy igazi aszályos nyár, egy januári felmelegedés utáni februári fagyok, akkor csúnyán károsodik.
Ez diónál bebizonyosodott. Nagy reményű fajtának tartották a kaliforniai Pedro fajtát. Aztán jött egy kemény tél, és több mint a fele kifagyott, a többi csúnyán visszafagyott.
Gesztenyéből kb. 20-22 éve hoztak be Romániából 3000 oltványt. Tudtommal egy sem él már közülük.
Én Hollandiából hoztam be 7 díszváltozatot (7000ft/db) Az anyatövek, és a leszaporított anyag is kifagyott. 100ezer forintom bánta. :(
Még a magyar fajták sem élnek meg mindenhol.
Ez nem azt jelenti, hogy egy helyi mikroklíma nem felelhet meg egy külföldi oltványnak.
De nagy esély van rá, hogy nem éli meg az öregkort.
Sajnos a szakma nem törődik a gesztenyével.
Az érdi kutató feladata lenne. Nagymaroson van a génbank, de nem egy olyan év volt, hogy az OMMI zárolta, mert olyan állapotban volt.
Próbálkoztunk a Sarkpont Rt-vel és a Debreceni Agrártudományi Egyetemmel közösen pályázni a Jedlik Ányos programban. A szelídgesztenye biotermesztését a szaporítástól a feldolgozott késztermékig, szerettük volna kidolgozni. Ebben benne lett volna a rezisztencia is. De sajnos nem nyertünk. :(
Pedig a kéregrák megtámadja a tölgyet is, ami, ha elkezd terjedni, akkor óriási károkat fog okozni. Majd akkor elkezdenek kapkodni. Többszörös pénzért töredék eredmény.