Rockmenyét Creative Commons License 2010.11.02 0 0 5495
Sziasztok!

Tanácsot kérnék hogy hogyan fogjak hozzá a JPA-val való ismerkedéshez?
Előre is bocs az iszonyat pongyola megfogalmazásért.
Arról lenne szó hogy a java SE-vel már viszonylag ki vagyok békülve (Angster meg Nyékiné-féle könyvek), de az adatbázis-kezeléses feladatok miatt már nem tudom kikerülni a továbblépést.
A gondom az, hogy bármennyit is "guglizom", teljes a káosz bennem a Hibernate, EclipseLink, TopLink és társaival kapcsolatban.
A dolog ott kezdődik hogy Netbeans-t használok. Létrehozok egy üres java alkalmazás projektet, abban létrehozok egy JFrame-osztályt, arra pakolok pl. egy JTable-t, arra ráhúzok egy adatbázis-táblát (pl. szallitok) a "Services"-ablakból.
A Netbeans legenerál egy szallitok.java állományt ami az entitásokat tartalmazza, még ez is ok mert kb. tudom miről van szó.
Létrejön egy persistence.xml amivel megadom a persistence provider-t(?) EclipseLink vagy Hibernate vagy Toplink.
És itt veszítem el a fonalat, mert a primitív teszt-alkalmazás működik, viszont nem tudom hogy mi történik a háttérben.
Ha a neten keresek példákat, mindenhol olyant találok ahol egy rakás xml file-t kell kézzel létrehozni meg szerkeszteni. Ez is OK lenne, de én az előbbi projektben nem találok ilyeneket.

Gondolom látjátok hogy elég nagy a zavar bennem :-)
Annyira tudok java-ban programozni hogy IDE nélkül is összehozok egy alap swing-es guit, mert tudom mi történik, tudom mi miért van. Itt viszont totál tanácstalan vagyok.
A másik, hogy nem is tudom mivel érdemes kezdenem, mert nem akarok elavult/túlhaladott technológiával foglalkozni.

Segíthetnétek hogy hol induljak el, mit érdemes beszereznem, honnan tanuljak.