Darwin Creative Commons License 2010.10.30 0 0 139
Mindenek elõtt:

Bemutatója:

New York City: 1976.11.21.

Los Angeles California: 1976.12.1.

USA (úgy általában): 1976.12.3.

(csak miheztartás végett: a felsorolt idõpontokban én még meg se születtem, és a film készítése nyilván az elsõ idõpont elõttre tekint vissza)

13. perc:

"- Hé, megszerezted a rendszámtábláját?
- Minek?
- A teherautónak, ami átment a képeden."

(a rendszámtáblákról)

62. perc:

"Nézd meg az arcomat. Nézd meg. 21 varrat a bal szememen.
34 varrat ezen a szemen. Tudod mit? Az orrom 17-szer törték be."

(na, tegyük ezeket a számokat a magyar politikai változásokhoz 76-tól: 93/4 (állítólag itt bukott "minden"), 97/8 (itt bukott a "bal" oldal), 2010/11; ezt lehet bõvebben is kifejteni)

(ennél sokkal több áthallás van egyébként a filmben, de azok közül csak a mások számára is leglényegesebbeket emeltem ki - nekem személy szerint olyan dolgokat is mond, aminek egy részével nem foglalkozom, mert lenyelem vagy mert azt mondom annyit nekem megér mosolyogva)

Kiegészítõ megjegyzések:

"Ezért a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi elkövetkezendo~ húsz vagy ki tudja hány évünk is ott fekszik" - Orbán Viktor 1989

Érdekesebb idézetek a magyar politika utolsó huszonöt-harminc évébõl:

1988

"Engem még bizonyos bonyolultabb idõkben, még vissza is tartott valami keményebb lépéstõl, hogy itt szovjet csapatok voltak, mert nem szeretem azt a gyereket, aki a nagymama köténye mögül bátor, tudja?!" - Kádár János

1989

"Ezért a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi elkövetkezendõ húsz vagy ki tudja hány évünk is ott fekszik" - Orbán Viktor, 1989

2002.

"Akik a kormány teljesítményének, célkitûzéseinek nem tudnak örülni, vegyenek egy kalapácsot, egy szöget, egy kötelet, menjenek le az alagsorba és a szögre, vagy ha találtak egy jó gerendát, akkor a gerendára kössék fel magukat". - Kövér László, ma a Magyar Országgyûlés Elnöke (2002.)

2009.

"Nagyon sok olyan embert ismerek, akik összehasonlíthatatlanul jobban élnek, mint 10-15 évvel ezelõtt, és olyan mély letargiában vannak ettõl a rettenetes országtól meg helyzettõl, hogy legszívesebben az ember tényleg ciántablettát osztogatna nekik, hogy jussanak már túl a problémájukon, ami természetesen nem megoldás.” – mondta Kuncze Gábor, liberális képviselõ (2009.2.) - két hónappal késõbbtõl - közvetlenül Gyurcsány lemondását követõen - számítva cián mérgezés miatt szívproblémáim lettek, melyek csupán 2010 augusztusi detoxikálás hatására rendezõdtek

2004.

Kövér László (2004.5.6., 168 Óra) - ma az Országgyûlés Elnöke "Ekkora területet még sosem csatoltak Magyarországhoz" - az Európai Unióról

2005.

"A szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvetõ bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény." (MSZP születésnapi rendezvény, 2005 február 5.) - a futball és a terrorizmus kapcsolata az akkor regnáló magyar miniszterelnök véleménye szerint

2004.

„Lehet, hogy valaki azt gondolja, ez Mária országa, de ahogy látom, Mária a kezét mindenképpen levette róla, és csak mi vagyunk itt, mi tudjuk formálni."(2004. február 23., Gyurcsány Ferenc akkori regnáló - és amúgy elmondása szerint többször is bérmálkozó - miniszterelnök)