Szerintem cipőt a cipőboltból ;), tehát érdemes olyan márkánál maradni, amely már gyárt hangszert pár évtizede (Korg, Roland, Yamaha). Ha még időben van, ugorjatok ki Bécsbe www.klangfarbe.at ennél nagyobb választékot nem nagyon fogsz találni 100 km-en belül, ha rászánsz egy fél napot, ott biztosan ki tudsz többféle márkát/modellt próbálni.
Ez sajnos nem működik úgy, hogy egyik nap ebben az üzletben x márkát tudom kipróbálni, 4 nap múlva egy másik üzletben y-t, mert így nem lehet eldönteni emlékezetből, különböző feltételekkel történt hallgatózások alapján.
Én a Yamaha P-85, P-95-öt ajánlanám ebben a kategóriában, nekem a 85-ös bevált. Most kifutó széria, tehát pl. a klangfarbe akciózza éppen. Utódja a 95-ös, lényegében ugyanazt nyújtják tudásban, billentyűzetben (Yamaha GHS kalapácsmechanika)
Egy jótanács, vigyél egy jó(!) fülest, aminek ismered a hangját, és azzal is próbáld ki mindet, mert akkor ugyanúgy hallod. Persze a hangszóróval sem mindegy, hogyan szól. Főleg, ha a szomszédot nem zavarod és tudsz hangszóróval is gyakorolni, nem csak fülessel...