szimizso1 Creative Commons License 2010.10.12 0 0 12397
Üdv az Uraknak!

Hét végén összeállítottam a zengetőt, és a hét elején már csak a finomításokkal foglalkoztam a szomszédok vegyes örömére.

Sajnos le kellett mondanom a két hangszedős megoldásról, mert nagyon zavaró volt egy idő után a nagy fázis késés, és a zengetett hang kavalkádja. Persze, ha valakinek ez jön be, az más:-)
Matyó aggálya vezetett rá az igazi megoldásra, hogy kis fázis késés a jó, és a közepes/magas tartományban zengetődjön inkább a hang. Ezért gondoltam, hogy akkor ütnék két legyet egycsapásra, ha közvetlenül a meghajtó által mozgatott rugók tövéhez teszem a pick-upot. Köszi Matyó!!!
Az ötlet jónak bizonyult, mert viszonylag kis fázis késést értem el, és a mély hangok igen dögösen jöttek elég lineárisan a magasabb hangokkal egyetemben, 10-15 mp-es utózengési idővel. Ez így jónak tűnt, de sajnos a nagy (1-2cm-es) rugó amplitúdók zavaró rugó csattogást generáltak, pedig nem is értek össze a rugók. Ezért egy megfelelő felül áteresztő szűrőt kellett a meghajtó elé kötni. Ez egy 50mikro Farados kondi képében bizonyult a legjobb megoldásnak, bár ezen is lehet hangolni. Eddig így szólt a legjobban a zengető. A másik probléma a pick-up erősítése volt kis zaj mellett. Erre találtam egy régebben csináltatott erősítőt egy TL 072-es ICvel 9V-os elemmel működtetve kifogástalan lett. Ütős magas hangok, és vastag dögös mélyek jellemzik a hangját az eredetihez keverve. A készülék kb. 2-300%-os teljesítményre képes. Ennyi tartalék van benne. Természetesen lehet kevesebb is:-) A szerkezet több hangszínen lett kipróbálva. Fender- Rhodes hangszínen , és "béna Hammond" hangszínben üzemelt a legjobban:-) A zongora, és string hangszínek is teltebbekké váltak a zengető hozzákeverésével.
Egyelőre csak "próbapadként" üzemel a zengető, és a perifériák, csak rá vannak kötve. Holnap megyek, és megveszem a beépíthető alkatrészeket hozzá, és egy önálló szerkezetként működhet azután. Az utózengés, egy nagy templomhoz hasonló. Nem zavaró a zengetett moduláció, de ennek is lehet állítani a jelszintjét.

Érdekelne más véleménye! Jövő hétre szeretném, ha a B3-on is lehetne vele operálni. Érdeklődőket szívesen várok, és bírom a kritikát:-)

Üdv. M.