Nagyon átlátható a helyzet! Az olcsóbb termelés jegyében egyre több csalást manipulálást, trükközést vet be sok borgyártó (hamis származásik vételével egyre több kotyvasztott vagy magyarított külföldi bor), miközben a szőlőtermesztők mennek csődbe, a szőlőket meg vágják ki, a fiatalok meg költöznek el a falvakból. Ergó a gaygiborgyártáésban sem mi vagyunk a legversenyképesebbek, sőt...Biztos jó ez a helyzet:(
Mellesleg ez történt/történik a legtöbb szektorban (zöldség-gyümölcs, paprika, tej, cukor...) Ezekben a szektorokban is az élte túl leginkább ezeket a zavaros és nehéz időket, aki szakítva a megszokott termelési színvonallal, valami sokkal különlegsebbet és hitelesebbet csinált. És hogy ez nem illúzió, olvassatok utána, csak két nevet írok: Lipóti Pékség, Cserpes Sajtműhely. Mindkettő hiteles, és jó minőségű terméket készít, nincs jelen hiperekben, ellenben szemmel láthatóan nagyon prosperál. Ja és mindezt családi cég keretében, tőkebevonás nélkül.
De hogy a mostani helyzet a szőlész-borászatban evidens lenne? Sajnos nem. Amikor ezt elmondom bármilyen fórumon városlakóknak, általában csak tágra nyílt szemű fejcsóváló emberekkel találkozom.
Egy apró jó hír: beszélgetve Szepsyvel, elmondta, hogy Mádon azért a területek 70%-a a tisztességes gazdák kezében van, és szerinte a végén Gágányék lehajtott fejjel megszégyenülve fognak kibandukolni a faluból. Tudjátok, a Promontorbboros sztoriról van szó, akik több éve nem fizetik ki a gazdákat, silány tokajikat pancsolnak, és a szabályokat kijátszva ők választottak hegybírót Mádon, aki asszisztált volna tovább a hamisszármazásis üzelmeikhez.