Gyurica úr 2010.10.01 10:06:42 (18519)
Kérdezem tehát: miért nem Esterházy idéz olyan mondatokat a könyvből, amelyekért „dicséret járna”
@
Erre a kérdésre autentikus választ természetesen Esterházytól kaphatnál, én legfeljebb csak találgathatok! Lehet, hogy Esterházy nem akar könyvajánló helyett könyvkóstolót írni?
Esterházy: „
'A nagy esszéista az, akinek mindent megbocsátunk.' 'Ha beszélhetek most olyan személyesen, ahogy Lukács tette 1910-ben…' – Én vevő vagyok az ilyen mondatokra, nem beszélve a sötéten habzó női ősmocsárról.”
Visszautalok egy korábbi fejtegetésre: ugyanis nem derül ki, h mit jelent az „ilyen mondatok” kifejezés. Konkrétan meg kell mondani, hogy mik azok a jellemzők amik mentén egyformának tart mondatokat. Nem elég az, hogy felsorol másfél vagy két [vagy akármennyi] mondatot amik
ilyenek v.
olyanok. Sőt, pont ez – a közös jellemzők megjelölésének a hiánya - sejteti, hogy Eszterházynak tulajdonképp fingja nincs, hogy mi az ami tetszik neki B. ezen mondataiban, lehet h semmi, az értelem helyett az „ilyen” (milyen?) feeling-et teszi vevőségének indokává. Az „ilyenről” igazából egy dolog tudható, h a „sötéten habzó női mocsár”-ral nem részhalmazai egymásnak. Az utóbbiról pedig még az, hogy nem igényel bővebb kifejtést, közérthető dologról van szó, továbbá létezik valamiféle nyilvánvaló logikai kapcsolat - a vevőségen kívül- az előbbivel (nem beszélve). Öszintén szólva, számomra egyáltalan nem érthető, h mit is takar ez sötét női mocsár dolog és így természetesen a logikai kapcsolata sem nyilvánvaló az „iilyen" mondatokkal.
Az a kérdés, hogy aki Esterházyt olvassa, az ténylegesen vevő lesz-e Babarczy könyvére?
Nem tudok szabadulni a gondolattól, h miután Esterhazy körbesétafikálta a környéki lápokat, még mindig úgy érzi nem sikerült rávenni a fukar olvasóit, hogy támogassák Babarczyt. De hát mégsem adhatja utasításba az ő hőn szeretett olvasóinak, akik isszák a szavait, hogy húzzanak a könyvesboltba megvenni a könyvet! Ezért írja inkább, h ő vevő lenne, na nem a könyvre természetesen, hanem a könyvben lévő mondatokra. Így mindjárt más!