Ha ez a fórum is ideológiai viták színtere lesz szakmai kérdések helyett akkor szomorúan de innen is visszavonulok mint a borosról.... No de hát szüreti időszak van még ha az időjárás egyáltalán nem emlékeztet erre, és nincs is ilyen komment.
Utoljára aug. 27én volt felénk a szőlő számára normális idő - azóta csak vártuk hogy történjen vmi kedvező fordulat, de csak rossz és stagnáló időt kaptunk. Noha az utóbbi egy hét esőmentes idejében elkezdett rendesen aszusodni a szőlő de megjelent más egyéb gomba is és az aszúszemek sem voltak az ideális száradó állapotúak, néhol szőrösödtek. Az újabb eső érkezése és a hét többi részére várható télies hőmérsékletek miatt tegnap a szüret mellett döntöttem.
Nem voltam bizakodó a mindenfelé hallható szüreti hírek hallatán; de a hétvégi olaszrizling szüret az ismerősnél visszaadta a reményt 18as volt ott a cucc. Így neki mertem ugrani a sajátnak is; tegnap még az eső előtt le tudtuk szedni erős válogatás, beteg bogyók kiszemezése után.
Miután a cefre azért bőven tartalmazott aszús, botritiszes szemet egy napot áztattam a cefrét, de ként egyáltalán nem kapott. Nem aggódtam, eléggé (túlságosan is) hideg volt a présházban. A bogyózott cefre mustfoka közel 19es volt, ez mára felment egyet, pontosan 19,8-ig. Savat 8 körülit mértem - ezekkel a paraméterekkel van remény, hogy egy tisztességes bor legyen ebből a kritikán aluli évből.
Hosszú és kíméletes préselés után ~ 180 l-t szűrtünk a 230 tőkéről; erősebb mustkénezés 6 órás ülepítés után szerednyei hordóban fog erjedni, a kénen kívül csak élesztőtápanyagot adtam hozzá - abból is a természetes; elhalt élesztősejtfal kivonatot.