”A bilingérezés a szőlő bejárása a szüret után, amikor a fennt felejtett fürtöket összeszedi az ember.”
Nekem ezt dobta a Googli.a bilingérezésre. Aki írta , csak aztat nem írta , hogy kinek is a szölőjében teheti meg.Az ember. Mert ugye a sajátomba nem igen hagyok.( nincs is még nagyon miből)
No , nekiduráltuk magunkat, és elindultunk bilingérezni. Valamennyi ismeret azért volt, konkrétan az , hogy a szüretelő masina a sorok elején vagy a végén böffent egy-egy kacs halmazt.Na itt van mit keresni.Cirka 2-3 óra alatt össze-bilingeltünk 50-70 kg másodtermést ill ami a tőkék alatt maradt.
A darálás után lőn ”csoda”, 14-15 C -on 17,5-18 mustfokot mértünk :)) Itt tartok.Ja , vörös szölő, ha igaz merlot.
Egy két dolgot tanultam Tőletek az outsider olvasgatás során és egyben kételyeket fogalmazott meg : nem hagyom lerohadni a szölőt, tehát nem vagyok kontár !? Majd a saját boromat nem 2-4, hanem fölé pontozom, attól még ihatok selejtet?! Vajon hány ezer liter ”szójafasírt „készül kis hazánkban, és mennyivel volt jobb a fagyálló tőlünk nyugatra?
Aki kitalálja a bevezető idézet tulajdonosát , az ihat az egészségemre a 6-7 pontos borából.. :))