RAMBO
2010.10.05
|
|
0 0
8146
|
A forralásos sűrítéssel az a baj, hogy oxi-metil-furfurol keletkezik, meg karamell, amit a borlaborban ha kimutatnak, az hamisított bornak számít. (Ez egyébként azért faszság, mert a nagyszüleink még így gyártották a mustsűrítményt minden szüretkor.) Szóval ma csak a túlnyomásos kamrában (kuktában) töményített must (azt hiszem meszezik is) megengedett, mert ott ez a furfurol nem keletkezik, vagy a hideg, negatív ozmózisos technológia megengedett (amikor kipréselik egy szűrőn át a vizet a szőlőből). Szóval ennek a sűrítménynek a hozzáadásával javítható a bor. Vagy a Zoli által leírt módon, utólagos édesítésre, vagy még az alapmust, amikor a gyenge alapanyagból javítással extraktosabb, édesebb must készíthető. |
Előzmény: Csernethfay (8139)
|
|