A múlt hét eleji 19-es mustfok áztatás előtt volt (azt hiszem ezt írtam is). Az áztatás 0.5-1.5 fokot is tud akár emelni. Minél nagyobb a botritiszesedés annál nagyobb ez az emelkedés és annál rosszabb a lékinyerés. Most volt olyan, hogy 40% must jött csak ki.
Az elmúlt két hét során folyamatosan barnultak/száradtak el a kaccsok, így a tőkén át folyadékkal már nem töltődtek a fürtök. Bár eső volt, szél is volt így hamar száradt a gyümölcs. Most kezd beigazoldóni, hogy az új tőkefejkialakítás jó ötlet volt.
A koncentrálódás a botritiszes gyümölcsön nagyon intenzív tud lenni.Erre fáztunk nagyon rá 2006-ban amikor "elaludtunk" és brutális léveszteségünk volt, még nálunk sem kívánatos töményedéssel.
Ami idén nagyon különleges nálunk a juhfarkos területen az az, hogy teljes érettség és a jó irányba való botritiszesedés pontosan egy időre esett. Mindez a nagyon szellős fürtzónával és a jó időben jött széllel jól adja ki magát. Mármint a minőség szempontjából. Értelem szerűen mennyiségileg sehol nem vagyunk. Juhfark kevés lesz,de lehet, hogy ami lesz az jó lesz. Meglátjuk.