Törölt nick Creative Commons License 2010.09.30 0 0 138
66. Szilvási István
2010. 09. 26. 23:28

Kedves Blogozók!
(egty zárt orvosi portálon írtak nekem, hogy a MH-beli cikkemnek ezen a blogon is van bizonyos visszhangja. Ezért regisztráltam és ezért írok.)
Szilvási István vagyok, valóban a Semmelweis Egyetem III. Belklinika Nukleáris Medicina Tanszékéről. Egyetem tanár lennék, instállom., mellékállásban.

Semmi közöm sincs a HM-Állami Egészségügyi Központ egykori főigazgatójához, dr. Szilvásy (y!) Istvánhoz. Legalábbis familiárisan illteve politikailag. Az igaz ugyan, hogy - minthogy az ÁEK-ban van a főállásom - a kormányváltásig ő volt főigazgatóként a "főnököm". Politikailag nyilvánvalóan nem azonos oldalon állunk, de ebből személyesen kettőnk között semmiféle konfliktus nem adódott, minthogy a napi munkában politikai kérdések nem kerültek szóba, másrészt a hierarchiában nem egy súlycsoportban voltunk. Néha megkaptuk ugyan egymás leveleit, de azok felbontatlanul a valódi címzetthez kerültek. Ennyit a félreértésekről. Tehát én egy "független" Szilvási (i!) István vagyok.
Nem vagyok párttag, de a nemzeti oldalhoz tartozónak érzem magam, valahol a Jobbik és a FIDESZ között lehetek.

Az egészségügyben idestova 43 évet töltöttem el. Ha mondok valamit, nem a magam érdekében, hanem a következő generáció érdekében mondom. Ha Önök elolvasták a cikkemet, akkor tudják, hogy nem a "vizitdíj" benne a lényeg, hanem az, hogy a jelenlegi biztosítási rendszer fenntarthatatlan. Politikai bátorság kell annak kimondásához, hogy a közfinanszírozott betegellátásban a járulékbefizetésért járó un. szolgáltatási csomag nm lehet végtelen. Nem jár mindenkinek minden és azonnal. Azért nem, mert megfizethetetlen.

Éppen a szolidaritás-elv érvényesülése érdekében kell meghatározni, hogy mi jár és mi nem jár. Ami jár, az viszont mindenkinek járjon is. Ne személyes kapcsolat, ne hálapénz határozza meg, hogy mit kap a beteg. Ez a lényeg. Szándékosan írtam bele a "vizitdíj" szót (ha olvasták, melléírtam: "Óh, irgalom atyja ne hagyj el!" Tudtam, tudom, hogy ez politikailag nagyon kényes kérdés. És biztos, hogy a FIDESZ a vizitdíjat nem fogja bevezetni. Nem teheti, mert a népszavazással beevickélt egy olyan szűk zsákutcába, amiben nem tud megfordulni. De a kiegészítő biztosítások rendszerét nem fogja tudni elkerülni, az biztos.

Ami a Molnár Lajos féle vizitdíjat illeti. Nem ugyanaz. Azt nem pluszforrásként, hanem a konvergencia program miatti drasztikus forráskivonás (300 Mrd Ft!) némi ellensúlyozásaként vezették be. Ráadásul primitív, orvos- és betegbosszantó módon. Vizitdíj automatákkal, helyszíni beszedéssel. Németországban negyedévente 12 Eurot fizet be az, aki a közfinanszírozott szolgáltatót felkeresi. Csekken.

De ezek csak formai különbségek. A legnagyobb különbség az, hogy a szoclib kormány privatizálni akarta a teljes egészségbiztosítási kasszát. (A saját köreimben ezt "lenyúlásnak" nevezem, de ez lehet, hogy az itt olvasókat sérti, ezért nem használom a kifejezést. De így volt!) A FIDESZ pedig tanult a kettős állampolgárságról szóló népszavazás szégyenteljes kudarcából, és nem az egészségbiztosításról, hanem a díjakról tartottak népszavazást. Nagyon sok orvos szavazott a vizitdíj ellen, de nem azért, mert ne jött volna jól a háziorvosoknak a külön jövedelem, hanem azért, mert le akarta váltani a kormányt. Ami végülis - elhúzódó agónia után - sikerült.

Most azonban muszáj hozzálátni az elnyomorodott, hálapénz-rendszeres, orvos-nővér-elvándorlásos egészségügy rendbetételéhez. Bármily politikai kockázattal járjon i. Mert járni fog. De muszáj. Még ha nem is vezetik be a vizitdíjat, de az egységes, közfinanszírozott, szolidaritáselvű társadalombiztosítás szolgáltatási csomagjának meghatározása elkerülhetetlen.
Csak ennyit akartam mondani.
Minden jót minden jóakaratú embernek.
Szilvási István

67. Szilvási István

2010. 09. 26. 23:33

Ja! Még egy. Hálás vagyok a MH-nak, hogy minden politikai kockázata ellenére leközölte írásomat. De megírtam a szerkesztőségnek, hogy teljességgel megértem, ha nem közlik le. De közölték.
Üdvözlettel
Szilvási István

http://erlauer6.nolblog.hu/archives/2010/09/26/Visszahozzak_a_vizitdijat/