Törölt nick Creative Commons License 2010.09.27 0 0 88

Visszahozzák a vizitdíjat? erlauer|2010. szept. 26. 14:04|81

komment, szólj hozzá te is! co payment, egészségügy,

Fidesz, kórházi napidíj, Magyar Hírlap, Orbán Viktor, reform, Szilvási György, Szilvási István, szociális népszavazás, vizitdíj  

Azért merem feltenni ezt a gonosz kérdést, mert a Fidesz (és részben a hasonlóképpen nemzetietlen, szélsőséges, alkotmánysértő Jobbik) kampánylapjaként működő Magyar Hírlapban Szilvási István, a SOTE III. Sz. Belgyógyászati Klinika Nukleáris Medicina Tanszéki Csoportjának izotóp diagnosztikával foglalkozó vezetője szeptember 23-i, Képmutató egészségügy című publicisztikájában újra javasolja a co-payment bevezetését.

(A cikkíró NEM Szilvásy István, tehát NEM Szilvásy György testvére, mint korábban - mások nyomán - én is írtam. Ezt tőle magától tudom, aki volt kedves beregisztrálni a NolBlogra, hogy ezt elmondhassa - na meg hogy a "nemzeti oldalhoz" tartozik. Az utóbbiról nem tudom, micsoda.)

A következőket írja cikkében: "...azokért a diagnosztikai és terápiás eljárásokért, amelyek nem férnek bele a társadalombiztosítás szolgáltatási csomagjába, fizetni kell. Vagy „zsebből” (nem a szolidaritást romboló hálapénzre gondolok!) vagy kiegészítő biztosításon keresztül. Vagy a teljes költségét, vagy egy részét. Ez a társ-finanszírozás (a co-payment).

Sok országban a szolgáltatás igénybevételéhez „belépődíjat” is kell fizetni. Ez a vizitdíj

[...], amely a 27 európai uniós ország közül 18-ban létezik. Olyan országokban is, amelyek lakosonként ötször annyi pénzt költenek betegellátásra, mint mi. Igaz, hogy ott a lakosoknak is több pénzük van. Mielőtt bárki szentségtöréssel vádolna, elárulom, hogy a magyar betegek is rendszeresen fizetnek co-paymentet. Nem is keveset. Például ha gyógyszert váltanak ki a patikában. A hálapénz is co-payment. Magyar módra."

Nem tudom, hogy hogyan viszonyul a kormányzó politikai szféra (név szerint Orbán Viktor) a cikkíró javaslatához, nem tudom, hogy milyen szerkesztői szándék hozott az orbánista Széles Gábor lapjába egy ilyen szentségtörő és már-már istenkáromló kezdeményezést, azt viszont tudom, hogy a vizitdíjat és a kórházi napidíjat a Fidesz "szociális népszavazásának" sikere szüntette meg, és - csodák csodájára - a népszavazás sikere óta kezdett ismét csökkenni az előző évben már pozitívvá vált egészségügyi kassza. Vagyis amióta győztek a zemberek, egyre rosszabbul élnek - és egyre jobban halnak.

Azaz a vizitdíj és a kórházi napidíj jótékony hatással volt a magyar egészségügyre, eltörlésük viszont kárt, akár emberéletekben mérhető kárt is okozott a nemzetnek.

Eltekintek most attól a szép hagyománytól, hogy Mengelének nevezzem a miniszterelnök urat - mint tették ezt a jobbosok a Gyurcsány-kormány egészségügyi miniszterével -, de tény, hogy a mai egészségügy úgy zuhan a semmibe - Karinthy Gábor szavaival -, mint egy egyenes szürke kútba. Valamit tenni kell.

Nem állítom, hogy Szilvási ugyanazt szeretné, mint Molnár Lajos. Molnár Lajos biztosítási reformot is szeretett volna végigvinni, versengő magánbiztosítók bevezetésével az alapellátásba (Szilvási kiegészítő biztosítást szeretne egyes betegeknek). De a vizitdíjat mindketten javasolták-javasolják.

Mit fog szólni ehhez Orbán?

http://erlauer6.nolblog.hu/archives/2010/09/26/Visszahozzak_a_vizitdijat/