Üdv!
Eddig csak olvastam, de most már írok/kérdezek. Ha valakinek van türelme, kérem válaszoljon!
Szóval, ha ezeknél az alternatív megoldásoknál végső soron a megtérülés az egyik fő szempont, akkor fontos az egyszerűség is, gondolom.
Arról a megoldásról mi a véleményetek, hogy villanyos bojler vizét melegíteném a napelemből nyert villamosenergiával. Tudom, hogy arra ott a kollektor sokkal jobb hatásfokkal, de az nekem bonyolultabb (szivattyú, hőcserélő, csövezés, hőszigetelés, fagyállóval feltöltés, lakásbombázás, egyebek) legalábbis most tegyük zárójelbe. Tegyük fel, hogy a napelemek már viszonylag olcsón rendelkezésre állnak. Van egy kombi villanyos/fás bojlerem, ha süt a nap nem kell gyufázni, ez lenne a cél.
Tehát se akku (illetve ott a víz), se inverter, se semmi kütyü, csak a napelem, a kábel, meg a fűtőszál. Számít pl., hogy az előállított feszültség, áram mekkora a fűtőszál névleges adataihoz képest abban az értelemben, hogy ua. teljesítményt hogyan adja le jobban?
Tegyük fel, mielőtt valaki beleköt, hogy nem haladjuk meg a névleges adatokat, inkább elmaradunk tőle.
Mondjuk 50V 300W jobb, mint 12V 300 W? Mit csinálna egy 1 kW-os, 230 V-os fűtőbetéttel, ha mondjuk névlegest ad le? Lassabban melegíti ez tiszta sor, de ha ráérek, akkor van értelme? Energiatovábbításra kb. értem, hogy nagyobb áram - vastagabb vezeték, több veszteség, de ezen kívül egyéb? Lehet egyáltalán sorba kötni napelemet? Döntően hővé alakul a villamos energia, egyenáram/váltóáram mindegy ilyenkor, nem?