kovitp Creative Commons License 2010.09.25 0 0 1404
Ebben az írásban van egy pár dolog, amivel nem értek egyet, vagy nem értem, vagy máshogy tapasztaltam.

Mégpedig:

1,

„A szellőztetés problémája az otthoni fa nyílászárók, műanyagra való cseréje után merül fel a leggyakrabban. A fa nyílászárók szigetelésének és a gravitációs szellőztetésnek köszönhetően a sok hézagon, résen át friss, de hideg levegő áramlik a helyiségekbe.

Erre idézek egy szakember Írásából:

„Komoly tévhit, miszerint csak a műanyag ablakok miatt penészedik a lakás. Az új típusú fa nyílászárók ugyanannak az építési szabványnak kell, hogy megfeleljenek, így légmentesen zárnak, és mivel felületkezeltek, még a nyers fa párafelvevő képességével sem rendelkeznek. A régi fa ablakok mellett nem azért nem penészedtek a lakások, mert fából készültek, hanem azért, mert tömítetlenek voltak. A régi fa ablakok felújítása, körbeszigetelése nagyon sok esetben eredményez penészedést, azokban a lakásokban, ahol azelőtt a penészt még hírből sem ismerték.”

2,

„A műanyag nyílászárókra való áttérést követően a fűtési költségek jelentősen csökkennek, de megjelenik egy sor új probléma: nedvesség, a kellemetlen szagok nem távoznak, a levegő minősége romlik, a falon megjelenhet a penész. Persze lehet alkalmazni hagyományos szellőztetést, de ez csak nyáron jó megoldás.

Ez a két mondat nekem valahogy olyan ellent mondásos, de lehet csak rosszul értelmezem. Az első mondatban leírt, télen a fűtési szezonban zárt ablakoknál jelentkező problémákat, a nyári szellőztetéssel akarja megoldani, amikor ezek a problémák nagy valószínűséggel nem is álnak fent.

3,

„Télen a meleg a szellőzőnyílásokon és a nyitott ablakokon át távozik, így a tervezett fűtési
költségmegtakarítás „elillan”. A jól szigetelő nyílászárók beszerelése ellenére sincs költségmegtakarítás.

Tény hogy a nyitott ablakon sok hő távozik, de tapasztalatom szerint, a szellőzőnyílásokon csak töredéke, még a régi tömítetlen ablakokhoz mérten is, nem hogy a nyitott ablakhoz képest.

Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy a rekuperátor nem jó dolog, csak szerintem ennek az írásnak olyan valótlanságokra alapozott reklám szaga van, még ha nem is az akart lenni.

Előzmény: dejódió (1402)