Flakvierling Creative Commons License 2010.09.24 0 0 5362
Na úgy látom emlegetve vagyok. :D Hát én már csináltam Retróautós modellhez ablaktörlőt és van makettező tapasztalatom is vagy 16 év. Ilyen apró alkatrészeket műgyantából tisztességesen (és persze házilag) nem igazán lehet kiönteni, már csak az összetett forma miatt sem. Csak a Wartburg példáját hadd hozzam fel: az enyémen (az erdedetin) nagyjából egy 4 mm vastag és 9 mm széles kar az ablaktörlő karja, mely vagy 30 centi hosszó és kiszélesedik a "tövénél". Theát mm-ben: 4; 9; 300. Na ezt a három számot osszátok el 43-al. A vastagsága szinte alig láthatóra jönne ki, kevesebb mint egy tized milliméter. Ezt kiönteni lehetetlen! Az ablaktörő lapátok egyben (a gumicsík és a lapát maga) olyan 20mm magasak, 10 mm szélesek és 350 mm hosszúak kb. Ezeket megint kéretik 43-al osztani, ami a szélességnél ismét kijön, hogy nagyon vékonyka valami. Műgyantából nagy darabokat (kerék, kasztnielemek, ülések, motorblokk, satöbbi) szoktak készíteni, a legkisebbek 1:72 arányban készült gépfegyverek voltak, amivel eddig találkoztam, de azok is jóval vaskosabbak mint az 1:43-as ablaktörlő. Ilyesmit ilyen méretarányban rézmaratásból szoktak csinálni és a vevő magának kihajtogatja, összeragasztja és kifesti. És úgy már élethű. Én is fémből (igaz alumíniumból, nem rézből) készítettem eddig ablaktörlőket, ebben a méretarányban nagyon másból nem is lehet véleményem szerint. Ráadásul a kis méretek miatt tulajdonképp hulladék anyagból csináltam meg (nem a minősége volt rossz, hanem nem nagydarab anyag volt), amit máshoz már nem nagyon tudtam volna használni. Így a költsége tulajdonképp 0 forint. Az öntés meg fizetős (bár lehet annyira nem sok). Nézzetek meg egy komoly makett-készletet, ott is minden hasonló alkatrész rézmaratásból, fémlemezből készül! Ezzel persze nem a kedveteket akarom elvenni, szerintem is jó ötlet lecserélni a modellek ablaktörlőit, de szerintem fölösleges ágyúval lőni a verébre. :D
Előzmény: hartley (5360)