Kedves Ferenc,
Tökéletes bor nincs. Én meg még a közelében sem járok azoknak, de már ezt is leírtam jópárszor. Idén meg pláne nem fogok. De vannak minőségi szintek a legjobb zóna alatt is. Nem mindegy hogy csinálok-e egy 3p körüli pancsolt bort vagy kockáztatok, lesz feleannyi, de az legalább 5-6 p körüli elfogadható minőségű lesz.
A szőlők nem búra alatt fejlődnek, te persze a szokások demagóg, leírt szavakat elferdítő módszereddel ezt szűrted le abból, amit leírtam. Írjam esetleg nagyobb betűkkel?
"Ez így van, de konkrétan a chardonnayban az én soraimon átlag minden 2-3. fürtön van egy-két rohadásnak indult bogyó, addig a gazda sorain (akitől bérlem egy részét a területnek) átlag minden 2-3 fürt kompletten berohadt már, pár nap és szép kis szőrös botritisz-gombócok lesznek a fürtök helyén. A gépi munkák ugyanazok voltak, csak a terhelés és a zöldmunka különbözött. Nem azt mondom hogy nálam rózsás a helyzet, de egyelőre más nagyságrendű a kár mégis. "
Szóval nem túl fényes a helyzet a korai fajtáknál, de nem is katasztrofális, a következő egy héten múlik minden, ha marad ez a szép idő, sok épphogy rohadásnak indult bogyó inkább finom lesz. Ebben óriási szerepe van a kitettségnek, a fekvésnek, a faluban a mélyebben lévő részeken sokkal komolyabb a kár, míg legjobb dűlőnkben, a Geregen sokkal kevesebb a probléma. Déli fekvés, állandó szél, köves, hamar felszáradó talajok. Persze szerinted mindez szemfényvesztés, hiszen a terroirra való hivatkozás csak üres marketingmaszlag:(
Ja és a fokokról: sok év átlagában a nálunk alkalmazott szőlészeti módszerek mellett átlagosan kb 4 mustfokkal szokott jobb lenni az eredmény, mint a szokásos művelés(4-6 kg/tőke, irracionális zöldmunka) mellett, tehát amit leírtál, az kb reális. És ez pl egy kifejezett vészhelyzetben - hirtelen beinduló komoly rohadás - nagyon nem mindegy, hogy 15 vagy 19 fokos szőlőt kell "megmenteni".