pinotnoir777 Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7956
Még mi sem szedünk, egyelőre a chardonnayban és részben a velteliniben aggasztó csak a helyzet, olasz, kékfrankos még bírja bőven. Ha most leszedném, akkor lenne jó sok fröccsborom, de abból nem kell annyi:)
Azt látom hogy most még ötször annyi jelentősége volt az idejében végzett zöldmunkáknak, főleg a kilevelezésnek. Ahol egymásnak érnek a fürtök vagy full lombban vannak, ott esély sincs...
Én még mustfokot nem is nagyon mértem(chardonnay, veltelini, pinot 18-19 körül lehet), ami lőtávolon belül van, az még nem jó ízű és nagyon híg, meg érzetre is magasak a savak. De több helyről konkrétan hallottam is, hogy 17-19-es mustfok mellett még 10 körüliek a savak.
Persze lehet savat is csökkenteni a cukrozás után (bár asszem a kettő együtt törvénytelen- na kíváncsi lennék, idén mégis hányan fogják ezt csinálni?), de abból nem sok jó sülne ki.
Szóval kockáztatunk és válogatunk mi is...
Persze a faluban már a hársot is szedik, na nem azért mert rohad, hanem azért, mert a nagy cégek félnek hogy nem lesz alapanyag. Ezek a túlterhelt hársok járhatnak úgy 13-14 körül, biztos jó bor/koncentrátum lesz belőlük...
Előzmény: BZoltan (7955)