Számomra a magától értetődő, hogy nem cukrozunk. Semmilyen körülmények között sem, soha.
Ami lerohad az lerohad. Az már most is látszik, hogy nagyon-nagyon kevés lesz idén a must, ha egyáltalán marad valami.
Nálunk amúgy pénteken reggel a próbaszüreten 20 fokot mértünk a Juhfarkban. Ha a következő napokban megszárad a termés akkor egy jó válogatás után akár 21 fokos is lehet. Az meg nekem már elég. A kérdés az az, hogy a várt 30-30 mázsa helyett mondjuk csak 5 -10 mázsa lesz-e vagy annyi sem.
Ha nem lesz egy hetes napos, száraz idő most akkor idén nem lesz Juhfarkunk :(
De inkább ne legyen idén bor minthogy pancsoljak. Ez a kockázat nálam bele van számolva a költségekbe.
A hárs és a furmint még a fasorban sincsenek, de a szellős fürtű hárs jól bírta ezt a hulladék időt a furmint pedig azon múlik, hogy reped-e avagy sem. Eddig nem repedt.
Aminek megvan a kockázata az az, hogy nagyon drága és melós lesz a szüret. Vagyis minden alkalommal amikor be lehet menni a sorok közé és valamennyire szárazak a fürtök akkor az érett és egészséges szőlőt lekapkodjuk. Akár 4-5 körben is lehet szüret :( egy egy fajtából.