Szia Théta!
"Másnak sincsen jobb magyarázata, mint hogy az elktronok mint áramló gáz viszik magukkal az atomokat."
Én erre tudok csak gondolok.
"Na de csak ott vana víz szerpének a kérdése. Már egy nedves papiron is bekövetkezik a jelnség, de szárazon nem.... iletőleg a száraz alapon is történik valami mozgás, de minimális. Volt egy olyan felvetés, hogy talán a vizen csúszil, lecsökken a surlódás és attól nem pedig a nagyobb erőhatástól mozog gyorsabban. Ezt viszont éppen most zártam ki, mert szilikon olajos felületre helyzezett higanycsepp valóba nagyon látványosan csúszkál ide oda, de az áram ki be kapcsolása nem okoz ebben változást.... ha viszont csak egy nagyon kicsi víz is van jelen.... elszabadul a pokol..... (((-:"
Ebben a higanyban volt oldva nátrium? Mert, ha igen akkor a víz-nátrium reakciónak szerepe lehet. Mert a szilikonos olaj akkor nem lép reakcióba a nátriummal, ahogy a száraz papír sem.
"feszültségmérőt... hm.....hm..... Vagy valami mást..? (-: .. na ezt már nem írnám le ide... (((-: .....ha többet théta nem jelentkezik, sikerült a kísérlet... (((((-:"
Én tudnék neked kölcsönbe szereszni egyet.