Nagyon nehez paradigmat valtani. Par honappal ezelott izraeli hadsereggel kapcsolatban megkerdeztem e forumon Gavrieltol, hogy miert jo( vagy nem jo) az onkentesekkel valo hadviseles, miert kell noket behivni mikor tobbsegenek semmi kulonosebb hadi funkcioja nincs azon kivul, hogy kikepzest kapnak es attol kezdve soha tobbe nem fognak fegyvert.
Semmi valasz. Ezt ugy ertelmeztem, hogy minden jol van ugy ahogy van, "ott fenn" ezt jobban tudjak nalunk. Ugy tunik nincs es nem lehet visszajelezni a hadsereg "felsobb korei" fele mert nem is lennenek nyitottak semmifele megbeszelesi szandekra.
Hasonlo szerintem az amerikai hozzaallas is. "Ott fenn" ezt jobban tudjak. Iszonyu penkidobas megy el a hadseregre, bundazott hadibeszallitok, soha el nem szamoltatott penzek. Kis story: evekbe tellett mig a combat egyenruhan csokkentettk a velcro-k (tapadoszalag) szamat amik az iraki-afganisztani homokban azonnal hasznalhatatlanna valik, csak a regi jo gombos megoldas mukodik. De a Velcro profitja fontosabb mint a katonak kenyelme.
Evekig elhuzott latszathaboruk kizarolag a hadibeszallitok erdekeit szolgaljak. Ugye nem hiszed el te sem, hogy az amerikai felszerelessel az iraki ellen nekunk 7 evig kellett ott lennunk........hosszu szunet.......es miert is? Ki nyert ebben a haboruban? Es mit nyert?
Nincs ertelme az amerikai haboruknak, ez a helyzet. Nem lett jobb a vilag az iraki-afganisztani haboruval. Nem voltak vilagosan megfogalmazva a celok mar az elejen sem, az afganisztani haborut pl. akkor kezdtuk el amikor Bin Laden mar biztos helyre volt bujtatva, a talibanok pedig kiepitettek a masodik-harmadik vezetosegi vonalat. Addig minden aldott nap fenyegettuk oket azzal, hogy jovunk. Es amikor tenyleg jottunk akkor hoppa...senkit nem talaltunk (egeszen veletlenul).
A hozzaszolasod masik resze ami a topik reszvetelt erinti, szembe kell nezni azzal, hogy keves amerikai magyar vesz mar reszt magyar forumokon es ezert nincs kibol valogatni. A magyarokat pedig nem erdekli annyira az ameriki mindennapi elet, hogy lehetne erdemben beszelgetni rola.
Az elmult 15 evben kitarult a vilag otthon es valoszinuleg nagyobb az erdeklodes az EU orszagok mint munkalehetoseg irant mint Amerika irant.