Sziasztok!
Az idei időjárásból kifolyólag elolvastam a topicot. :( Félig 65 centi vastag vályog, félig belülről 5 cm, kívülről 3 cm vastag tömörfával burkolt, vastagon hőszigetelt szendvics szerkezetű házban lakunk. Ablakok 64 és 68 mm tokvastagságú fából, a fürdő, kamra és WC kivételével 1.1-es üveggel. A falak mésszel, ill. színezett mészfestékkel festve, a fa falak és részben az ablakok csak viasszal és olajjal kezelve, ergo valamennyi párát biztosan felvesznek.
Durván 5 éve lakunk itt, a páratartalom eddig mindig 50-60 % körül volt, most viszont rengeteg nyitott ajtó-ablak mellett sem tudom 72-78 %-nál lejjebb nyomni. Hőmérséklet jelenleg 20-22 fok közt fűtés nélkül. Van használatban lévő téglakémény. Napos időben bekapcsolgatom a légkollektort is, pedig az előfűtött levegőre most semmi szükség. Viszont ez egyben száraz levegő is.
Konyhai szagelszívó nincs, nem is lesz, mert ami tetszene, azt nem tudom kifizetni, meg nem akarom szétfúratni a házat, majd hetente órákig takarítani az eszközt. Hasonlóan a hővisszanyerős szellőztetőt becsöveztetni az egész födémbe nincs keretünk, saját barkács pedig meghaladja a képességeinket. :(
Nincs penész sehol, sarkokban sem, igaz, a fafödém 20 centi szigetelést kapott a fűtetlen padlás felől. Enyhe dohszag a szélső vályogszobában viszont van, és nem múlik. Pedig már nyitott ablaknál alszunk - ott császkálnak a macskák. ;) Két nagyobb komód és két gardróbszekrény van a szobában körben, többségük nem pogácsalábú. Plusz 3 szellős könyvespolc, csont telepakolva. Elsősorban attól tartok, hogy ha majd csak a fűtési szezonban megszokott 19-20 fokot tartunk, megjelenhet a penész. És halálra idegesít, hogy nem tudok normálisan mosni, szárítani.
Mi a teendő? Előre is köszi.