Aurora11 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1713

Szia Théta!

"Gondolná az ember, hogy a két elektróda között a fémdarab rövidre zárja az áramkört, az áram inkább ott megy mint a vízben.... de nem egészen ez a helyzet, hanem az elektródok és a fémdarab két vége közt rendes vízbontás, mintha a..... mintha az egyik elektróda felöl nézve, mintha a fémdarb másik vége hozzá érne a szemközti elektródhoz.... a másik oldalról nézve meg úgyszintén.... (-: "

A vízen és az elektródák között lévő fémen is átfolyik áram. Ugyanis az áram a könnyebb utat választja elv csak annyit jelent, hogy az áram az ellenállások nagysága szerint oszlik el. A két áram aránya a fém és a víz ellenállásától függ. Mivel a víz ellenállása sokkal nagyobb, mint a fémé, ezért a vízben  nagyságrendekkel kevesebb áram fog átmenni,  mint a fémen. De a vízen is átfolyik, ezért a vízben lehet vízbontás, csak sokkal kisebb mérvű, mintha az fém nem lenne jelen. Ugyanis a vízen a teljes áramnak csak kis része folyik át nem pedig az egész.

"Még meg is emeli a higany szintjét. úgy vettem észre a jelenséget, hogy nátriumot akartam higanyban feloldani és véletlenül 150V lett rákapcsolva. (ha direkt figyeljük akkor pár V-al is észrevehető) Úgy nézett ki mintha a pozitív elektródból "kifújna" valami.... mint amikor ráfújunk egy poros asztalra. aztán rájöttem, hogy az történik, hogy a pozitív elektróda alatt megemelkedik, egy domb lesz a higany felszinén és a rajta lévő lepedékek leszaladnak.... na meg a víz mint az őrült elkezd forogni a kerek műanyag edényben..... (-: biztos egyszerű magyarázata van, de érdekes mert elég látványos ahoz, hogy valahol leírva találkozhattam volna vele éppen.)"

A nátrium amikor oldódik a higanyba akkor amalgán keletkezik. Ennek még nagyobb lehet a felületi feszültsége, mint a sima higanynak, így az üvegedénytől mégjobban eltávolódik, ezért kezd domboródni. Ezzel a higannyal érintkezésben levő víz "megérzi" oly módon, hogy az amalgán felületére kerülő nátrium atomok reakcióban lépnek a vízmolekulákkal. Ez erősen exoterm reakció, vagyis felmelegíti a vízet, ez okozhatja szerintem a víz termikus konvekcióját, ami víz forgása.

Remélem jó a magyarázatom!

Ezt a kísérletét egyszer én is szívesen megnézném!:D