Üdv, inkább 200g/kg-ost csinálj; ui.
A Magyar mustfok (MM°), ill. klosterneuburgi fok azt mutatja meg hogy 1 kg must x dkg cukrot tartalmaz. (tehát ez a klasszikus tömegszázalék csak kicsit nehéz folyadéknál értelmezni. A must mivel sűrűbb a víznél δ>1 ezért az 1kg must kicsit kevesebb 1 l-nél; 20 MM tehát 1 kg mustban 20 dkg cukor)
A mérő nem ad teljesen pontos cukorfokot, különösen nagy a hiba a gyenge és sűrű mustoknál. Továbbá függ a hőmérséklettől is; ha jól tudom 17,5 C-nál nem kell korrekció.
Még némi infó ha már erről van szó:
Németországban az Oechsle-mérőt használják, ez a valóságos fajsúlyt adja; pl. 67 Oe=1,067 fajsúly.
A klosterneuburgi fok cukorsúlyszázalék és 0,6-0,64-el szorozva a kierjesztett bor alkohol-térfogatszázalékát adja. (ez persze erősen függ az élesztők tulajdonságaitól)
Az Oe-fok 5-tel osztva a must cukortömegszázalékát, 8-cal osztva a leendő bor alkohol-térfogatszázalékát adja. (Tehát 20 MM=100 Oe)
Más, kinél hogy áll a rothadás, mustfok, sav? (Van ahol még az utóbbi vezet a cukor kárára .... :S )