dszysssz Creative Commons License 2010.09.11 0 0 101
Gyerekkoromban az évszakok beköszöntét még jelezték a zöldségek és gyümölcsök. A tavasz megérkezését két étel tette bizonyossá: a tojásos nokedli fejes salátával, és

A ZÖLDBORSÓ LEVES:

Elkészítését nagyanyámtól lestem el, de így készítik (apró eltérésekkel) az ország minden tájékán – nem is értem, hogy a szakácskönyvekben miért nincs ez megörökítve?!!

Hozzávalók: 40 dkg fejtett zöldborsó, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, fél karalábé, kevés zeller, só, bors, paprika, paradicsom.

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítva karikára/kis kockára vágjuk. Megsózzuk és a borsóval együtt vajon pároljuk. Mellé teszünk egy kicsumázott zöldpaprikát, egy késsel megszurkált kis paradicsomot és a „csutakot” (petrezselyem - és zellerzöld, kis karalábélevél, sovánka újhagyma) – ezeket tálalás előtt kidobjuk.
Mikor majdnem kész, megszórjuk egy mokkáskanálnyi borssal és késhegynyi pirospaprikával (a színe miatt). Felöntjük vízzel és ha forr. apró vajas galuskát szaggatunk bele. A végén apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Ha nagyon zsenge borsónk van, a borsóhüvelyeket megfőzhetjük és a levével készíthetjük levesünket. Pár borsóhüvelyt a levesbe főzve is kínálhatjuk.
Ha tartalmasabb levest szeretnénk a zöldséggel együtt párolunk csirkeaprólékot, vagy combot, amit tálalás előtt nyúzunk és kicsontozunk, s kockára vágva teszünk vissza a levesbe. (nagyon finom a nyaka :-)
Tehetünk bele gombát. Ezt is a zöldséggel együtt pároljuk. Szegfűgomba, pereszke félék, stb. lényeg az, hogy ropogós legyen. A képen látható sárga rókagombával készült.
Változatok:
- Van, aki lisztszórással (staubolás) sűríti a levest;
- más dínsztelt hagymán párolja a zöldséget;
- Ettem olyat is, hogy a zöldséget felöntötték vízzel, és így főzték meg a levest