A 20 éves megtérülés önmagában nem zavarna. Reményeim szerint még élni fogok akkor. Téged miért zavar?
A modernizáció sem érdekel (hat év múlva kitalál valaki egy jobbat), ilyen alapon semmit se vennék, mert úgyis lesz jobb. Milyen számítógépről netezel? Megérte megvenni?
Hitelt kapok, ha van fedezetem, de ez kétségtelenül rontja a megtérülést, ez tökéletesen igaz!
A bankban évi 3 százalékkal (ha jól számoltam) durván 2 millió forint kamatot lehetne elérni. Ha maradok az általam felvetett példánál, akkor ez a napelem rendszer további 17 éves termelésének felel meg. Csak az a baj vele, hogy reálértéken (minusz 20 év infláció) ez nem igaz. Szerintem 20 év múlva 2 millió forintért nem kapok majd annyi áramot, mint amennyit a napelemek 10 év alatt (mondjuk 70%-os hatásfokkal) megtermelnek, tehát jobban járok, ha napelemem van, mint pénzem. (És ha nem csak 10 évig mennek a napelemek, akkor még jobban).
Belátom, ha nincs igazam, és elismerem, hogy sok a bizonytalansági tényező a dologban (áram ára, napelem hatékonységa, infláció, banki kamat stb.) de egyelőre nem győztél meg.