Unown Creative Commons License 2010.09.08 0 0 7595

Azt hiszem, igazad van abban, amit írtál. Nagyon alapos összehasonlító tesztelésre sem a tárgyi lehetőségem, sem az elméleti tudásom nincs meg.

Egyébként az egész abból indult ki, hogy engem zavart, hogy a csatoltakhoz hasonló helyzetekben az árnyékos részek nagyon sötétek lettek, korrekcióra a Fill Light  funkciót használtam, amit szerintem nem lehet nagyon eröltetni, mert "ellaposodik" tőle a kép. Egy Canon - Nikon összehasonlító tesztben a Nikon számomra meggyőzőbbnek tűnt ebben a tekintetben. Valaki egy másik fórumon azt írta, hogy ez a Nikon jpeg motorja miatt van. Mivel a Nikonon RAW+jpeg-ben készültek a képek, ezt én is meg tudom erősíteni. Mondjuk a különbség nem túl nagy, RAW-ban pedig mindkét gép képeit elég jól lehet azért piszkálgatni. Egyébként szerintem a 8 bit (jpeg) és a 12 bit (NEF) között sokkal nagyobb a különbség, mint a 12 és a 14 bit (450D CR2-je)között. Nem csak matematikailag, hanem gyakorlatilag is.

Végül az egész teszt jó szórakozás volt, és a fő tanulsága számomra az, hogy ha technikai értelemben jobb képeket szeretnék készíteni, azt nem azzal fogom elérni, hogy azonos kategóriájú Canon váz helyett Nikon vázat veszek. Ráadásul egy bizonyos technikai szint és tudás birtokában a súlyt inkább a kép tartalmi szempontjai felé kellene helyezni (csak sajnos villamos mérnökként szeretek elmerülni a technikai részletekben is).

Ja és készítettünk pár fotót egy kapualjban ISO 1600-on is, és zaj tekintetében sem volt jelentős különbség.

Előzmény: ph5.5 (7594)