A gyári sebességadatokat felejtsd el, pl a Szigeti a mérések szerint bőven nem tud annyit amit ígér (legalábbis biztonságos tömegű vesszőkkel). A valós adatokról jobb megkérdezni valakit aki mérte a sebességét, ilyen mindig akad.
De a sebesség ha ismert távra lősz, akkor tulajdonképpen nem annyira fontos, max nem lesz meg az a remek érzés, amit egy gyors szerkezet ad, de azért el lehet vele lenni.
A sebesség akkor fontos ha jelöletlen távú versenyekre megy az ember, mert akkor nagyon nem mindegy hogy mennyit esik a vessző, ha az ember pár méterrel elkalapálja a távbecslést. Nem mindegy, hogy beakad-e még egy alacsony vagy magas nyolcasra, vagy keresgélheti az ember a cél mögött az avarban a vesszőt ami vagy meglesz vagy nem.
Csiga valóban gyorsít. De számszereknél túl sok vele a szopás. (ismétlem, gyakori használat esetén). Szerintem ha sokat akarod használni akkor nem éri meg.
Meghibásodások:
Az olyasmi mint az elsütőszerkezet, irányzék lelazulása és elrázódása, csigaszinkron elmenetele csak kellemetlen bütykölnivaló, plusz némi káromkodási lehetőség arra, hogy nem rajtad, hanem a szerkezeten múlik a jó lövés.
Ha a gyenge öntvény középrész adja meg magát, az már gázosabb, de valószínűleg a garanciás idő alatt kijöhet.
Ami igazán kellemetlen lehet, az az acélkábel szakadása, mert az csúnya nagyot üthet.
Lehet hogy én inkább elgondolkodnék egy használt jobb minőségen, jó dolgokat lehet kifogni.
Én speciel amikor legutóbb íjat cseréltem, akkor sikerült kifognom egy két hónapos darabot, amitől az általam ismert gazdája pénzügyi okok miatt szabadult meg. Mivel általában senki nem regisztrál be a gyártó honlapján, az első tulajdonosra vonatkozó élettartam garanciát is megörököltem vele, így tudom hogy bármi meghibásodás lesz, az nem megy a pénztárcámra.