WalkBen Creative Commons License 2010.09.05 0 0 88
Üdv mindenki!

Bence vagyok, 18 éves egy újabb szerencsés kiválasztott. Már egész kiskorom óta (3-4 éves) bajok voltak az emésztésemmel, akkor csak laktóz érzékeny voltam. Ez elmúlt egészen 8-10 éves koromig, akkor viszont újra előjött. Ki is mutatták, de aztán 2003ban negatív lett. Majd a következő évben is, viszont 2006 nyarán valami borzalmas fordulatot vett az egész, egész addig csak néha jött rám a hasfájás/hasmenés, ám akkor egyik napról a másikra megelégelte a szervezetem az egészet, és kegyetlen görcsök jöttek rám. Már nem emlékszem hogy meddig tartott, 1 hétig biztos szenvedtem folyamatosan, és ekkor kezdtünk el gondolkozni. Na most itt elkezdődött egy bődületes próba sorozat, egyszerűen minden létező szert, gyógyszert, gyógymódot kipróbáltunk, a különböző poroktól kezdve a korpán keresztül a normaflore-ig rengeteg dolgot próbáltunk.

Diétáztam is, kb két éve voltam lisztmentes diétán épp mielőtt készültem volna szegedre (javult is az állapotom), de végül azt mondták az orvosok hogy ne diétázzak a vizsgálatok előtt, majd kiderítik hogy kell-e. Aztán szegeden 4 nap dekkolás után minden negatív lett, mindenféle eredmény nélkül tértem haza. Folytatódott a tejmegvonás, bár az nem bizonyult elégnek, valahogy mindig fájt a hasam.

Itt Baján is bepróbálkoztunk a legjobb orvosnál, de több hónap szenvedés után ő sem jutott semmire. (Ő férgekre, vagy bakteriális fertőzésre gondolt, többször is megismételte a kezeléseket, de semmi.) Így kerültem vissza szegedre, az ország talán egyik legjobb professzorához, és mivel eddig semmire nem jutottunk, ezért már az endoszkópos, és gyomorszondás vizsgálatokba is belementünk. Kaptunk egy időpontot Augusztus 9-re, ám csodák csodája mikor nyaralni voltam Siófokon Július végén, abban az 1 hétben szinte teljesen rendben volt a hasam. Tejet és laktózt persze akkor is nagyívbe kerültem, de korábban figyeltem arra hogy ne egyek túl sokat, és ne egyek későn. Nos hát ott siófokon egész nap ettem, sőt éjjel is, és nem volt bajom. Felmerül a kérdés hogy esetleg Idegi alapon van az egész, de annak nem ezek a tünetei, és egyértelműen adott ételek után érzem hogy gáz van. Tehát Siófokról maximálisan boldogan tértem haza, felejthetetlen élmények, és egy (akkor) egészséges has.

Nos ez maradt is egy ideig, 1-2 hétig csak ritkán és enyhén fájt a hasam. Ez július vége, augusztus eleje volt, 9-én ugye irány szeged. El is mentünk de elmondtam a doktornak hogy mennyit javultam, és hogy nagyon jól megvagyok, így aztán a kellemetlen vizsgálatokat elkerültem, levettek egy kis vért, és mehettem haza.

Hát, egy újabb felesleges vérvétel, gondoltam... Aztán mikor 3 hét múlva érdeklődtünk az eredményekért, meglepő eredményt kaptunk. A telefonba "csak" tojás, tej, mogyorófélék, dió allergiát említett az orvos, de hozzátette hogy ez nem a teljes lista. A napokban pedig kézhez kaptuk a teljes listát. Nos már a 4 féle allergia is meglepett, azok után hogy évekig mindenhol negatív eredmények jöttek ki, de a végleges jelentésen 20(!) allergén étel szerepelt. Egyszerűen nem is tudom, hogy hogyan értelmezzem, egyértelműen elmegyek majd vmi orvoshoz, és vele beszélem át a témát részletesebben. A listán pedig a következő anyagok szerepeltek.

Ugye a 0-tól 4-ig terjedő skálát használják ilyen vizsgálatnál, nekem mindegyik 1-es, tehát ilyen szempontból kicsit bíztató :I

tojásfehérje
szezámmag
földimogyoró
szójabab
dió
mogyoró
tehéntej
mandula
rák
paradicsom
tőkehal
sárgarépa
burgonya
bűzaliszt
alma
rozs
tojássárgája
kazein
zeller
őszibarack

Ennyi elég lenne nekem, de nem teljesen világos valami. Ha jól tudom 3, vagy 4 paletta létezik, mindegyiken különböző ételeket vizsgálnak. Nos nekem még csak 1-et vizsgáltak ezek közül, tehát a többin valószínűleg még van több allergén anyag is. Azokat is fel kellene deríteni, mert így nem tudom hogy mit ehetek, lehet hogy ezt a 20 félét mellőzöm, de a többi nem ismert allergén miatt mégis fáj a hasam... :S

Aztán még azon is gondolkoztam, hogy mivel elég kevés választékom marad, és sokszor fogok enni ugyanabból, lehet hogy arra is kialakul az allergia, és a végére mindennel ez történik.

Én nem tudom, hogy milyen gyakori az ilyen mértékű ételérzékenység, nemtudom , hogy hogy lesz ennek vége, nemtudom, hogy hogy fogok így normális életet élni, de szívesen beszélgetnék valakivel aki hasonló helyzetbe van.

A szüleim azt hajtogatják hogy ha lisztérzékeny lennék, akkor Siófokon is bajom lett volna. De én úgy tudom hogy előfordul minden allergiánál, hogy egy időre elmúlik, vagy legalábbis csökken az intenzitása. Azt hajtogatja hogy bebeszélem magamnak, persze mindenre ezt mondja. Viszont most kicsit megijedtem, mert mintha napok óta elkezdett volna véres lenni a székletem. Nem nagyon, de figyelni fogok rá, és ez úgy tudom hogy a lisztérzékenység jele lehet. Tegnap estefelé újabb hasgörcsök gyötörtek, és ma reggel is mozgott nagyon, úgyhogy hamarosan lehet hogy szenvedni fogok. Akkor viszont kiderül hogy mekkora a baj, ha egyértelműen véres lesz, orvoshoz fordulok :I

Egyelőre nem tudom mi lesz a jövőben, 2-3 éve már nem okoz túl nagy gondot nemet mondani egy ételre, de eddig a zsemle, tészta, stb úgy volt hogy szabad préda. De most úgy tűnik hogy annak is vége, az viszont már hiányozni fog :S

Üdvözlök mindenkit!