borzimorzi Creative Commons License 2010.09.02 0 0 2377
Ez egy nyilvános fórum, mindenki mindenkihez szól. Aki a mondandóját csak egy személynek szánja, az küld e-mailt annak az egy személynek. Elég tapasztat fórumozó vagy már, aligha újdonság ez a számodra.

A népszerűség hajhászása elég távol áll tőlem, tehát erre hiába is apellálsz. :-)

A párhuzamos topicban egyébként emlékeim szerint én csuktam rá az ajtót az olvtársakra, miután megelégeltem, hogy érdemi vita helyett személyeskedni kezdtek. Ahogy itt is. De még ennek ellenére sem mondtam azt, hogy nem állok velük szóba, csak kivettem a kedvencekből azt a topicot. Aztán a jelek szerint nem tudtak meglenni magukban, mert jöttek át utánam ide is. A polidiliben azonban keményebb világ van, ide fel kell(ett volna) kötniük, csak nem sikerült. Az is az én hibám, ha valaki égeti magát?

Azt hiába is várod tőlem, hogy szó nélkül elmenjek a mellett, amikor valaki azt képzeli, hogy a politika is csak egy kicseszett marketingakció, ami arról szól, hogy ki tud több kupont összegyűjteni. Lehetőleg olyan értelmetlenül sokat, amivel már kezdeni sem tud mit, a lényeg csak az, hogy mások orra elől elhalássza.

A demokrácia attól tud szvsz jól működni, hogy a társadalomban fellelhető érdekek közül minél többet artikulálnak a képviselők a választott testületekben. Csak attól fogja az istenadta nép a magáénak érezni a képviseleti demokrácia döntéshozóit, ha minél többen érzik úgy, hogy az ő érdekeik is képviselve vannak.

Ma a polelit és általában a demokratikus döntéshozatal reputációja a padlón van. Szinte senki sem érzi a magáénak a rendszert és az abban meghozott törvényeket, eltekintve attól a pár száz emberkétől, aki hasznot húz belőle. Ennek következtében az önkéntes jogkövetés lassan tankönyvből ismerős fogalom lesz csupán, míg a törvények megkerülése-kijátszása, a kiskapuzás, az adóelkerülés pedig a napi gyakorlat.

Ide vezet az a fajta "okosság", amely K olvtársunk szerint oly nagyon helyes. Egyre kevesebben érzik úgy, hogy róluk (is) szól a mese, egyre kevesebben mennek el szavazni, az egész rendszer legitimációja inog. Ha így megy tovább, valamelyik következő választáson már lehet, hogy a 8 millió választásra jogosult polgárból 2 millió ember fog csak elmenni, az is csak a második fordulóban. Aztán úgy lehet valakinek akár 100%-a a parlamentben, hogy közben az ország 80%-át hidegen hagyja. Így a túlnyomó többség semmilyen értelemben sem választotta meg. Ez sajnos nem kizárt, és egyre nagyobb a valószínűsége.

És kicsit fontosabb erre felhívni a figyelmet, mint az, hogy azon agyaljak, hogy x vagy y "jáááj mit fog szóóóni" egy hsz-emhez. Utóbbi nem izgat, előbbi azonban nagyon fontos, és nemcsak számomra. Lassan ott tartunk, hogy már senkinek sem jelent azonosulási pontot az a politikai rendszer, amelyben élünk. Forradalmat nem "tetszettünk csinálni", a rendszerváltáskori elitek kiegyeztek a fejünk felett. És azóta sem történt semmi, ami a nagy tömegek számára rokonszenvessé, vagy legalább sajátként vállalhatóvá tette volna az egészet. Ez szvsz nagyon nagy baj. A jelenlegi nagy pártok pedig csak súlyosbítják. Többek között a rosszullétig való cédulazabálással is, melyet K olvtársunk alább dicsőít.

Csót:
b

Előzmény: doncike (2375)