Lois Chasse Creative Commons License 2010.08.28 0 0 18341

Hát nem. Természetesnek veszem, hogy van, hogy szabályozza az alapokat az ország működéséhez.

A létére, vagy a tartalmára kérdezel?

Nekem az új alkotmánnyal kapcsolatban a bizalmatlansággal van gondom: a saját bizalmatlanságommal a Fidesz, vagy inkább Orbán iránt.

A jelenlegi alkotmány bevezetésében benne van, hogy "hazánk új Alkotmányának elfogadásáig", és úgy gondolom, hogy az összeállítói '89-ben komolyan gondolták, hogy az átmenet befejeződése után újat kell majd írni. Az átmenet megtörtént, nem a fülkeforradalommal, hanem már előtte, évek alatt, tehát ezt nem tartom akadálynak egy új alkotmány létrehozásához.

Ami nem tetszik, az a módszer, amivel nekiláttak, és az indoklás ahhoz, hogy  miért szükséges most azonnal teljesen átírni.

Mivel a tartalmát megfelelőnek látom az ország működéséhez - bár megértem, ha a szövegében az 1949-es változat fordulatai ellenszenvesek valakinek -, és nem gondolom, hogy korlátozná a demokráciát, vagy az emberi jogokat, ezért szerintem több időt kellene rá szánni és szélesebb körben tárgyalni, mert semmi nem sürgeti, hogy azonnal, alapjaiban megváltoztassuk. Nem történt olyan lényeges változás sem a politikában, sem a gazdaságban, ami ezt a kapkodást indokolná.