Dunit Creative Commons License 2010.08.27 0 0 1473

Szóval métltatlankodsz !!

"Mennyibe kerülhet egy ilyen hozzáépítés tervezése, engedélyeztetése, stb?
Minden kőműves és ácsmunkát én csinálnék. Csak a bürokráciának kell fizetni.
Mégis, mennyit?"

Minden munka pénzbe kerül.

Nálam még annyival bonyolultabb, hogy én a tervet is megcsinálnám.

Anno acélszerekezeti tervező voltam.

És most egy nyomorult kémény tervet - nem is tervet, hanem egy állapotrögzítő rajzot csak jugosult tervező készíthet el. Lerajzolom a fútőberendezést, a  becsatlakozást a kéményt - nézetben, metszetben, meg ahogy a t. bürokrata kéri.  Akár 1 :100 -ban akár  1 :50 -ben stb. Nem nekik nem jó.

Így voltam az külső szenyvízvezetékkek is. Az egyik évben azt mondta a 'szarművek' alkalmazottja, hogy nekik nem kell semmi terv, majd a követekező évben : bizony nekik kell a terv. A becsatlakoztatási kérelemhez.

Jó legyen ( A 3-ra minden ráfért.) Nyomvonal, metszetek  anyagok felsorolása, stb. Az aláírással volt problém. De az egyik rokon Bt. je rányomta a pöcsétet, olvashatatlan aláírás és benyelték. Amúgy semmi szabálytalan nem történt. A Bt. -nek a tevékenységi körében volt olyan  (is) : műszaki szolgáltatás. Ebbe minden belefért. Egynapi munka és 15 eft megtakarítás. Szegény ember vizzel...

Viszont ha rajtam múlna : én még egyszerű beadványokat, kérvényeket is  csak ügyvédi közreműködéssel fogadnék el. (mint a középkorban)  - csak írástudók írhatnak - a többi ha beleüti az orrát, mágjára.

Úgyhogy ez az egyablakos ügyintézés meg a bürokrácia csökkentése csak egy lózung. Mese naivaknak.

Ha valami ügyet kell intézni,  a leglehetetlenebb igényekkel lépnek fel az ügyféllel szemben. 

Szerencsére már nem építkezem - hivatalosan.

Igaz tegnap vakoltam  - 16 m2.

Előzmény: 999mester (1471)