Szóval métltatlankodsz !!
"Mennyibe kerülhet egy ilyen hozzáépítés tervezése, engedélyeztetése, stb?
Minden kőműves és ácsmunkát én csinálnék. Csak a bürokráciának kell fizetni.
Mégis, mennyit?"
Minden munka pénzbe kerül.
Nálam még annyival bonyolultabb, hogy én a tervet is megcsinálnám.
Anno acélszerekezeti tervező voltam.
És most egy nyomorult kémény tervet - nem is tervet, hanem egy állapotrögzítő rajzot csak jugosult tervező készíthet el. Lerajzolom a fútőberendezést, a becsatlakozást a kéményt - nézetben, metszetben, meg ahogy a t. bürokrata kéri. Akár 1 :100 -ban akár 1 :50 -ben stb. Nem nekik nem jó.
Így voltam az külső szenyvízvezetékkek is. Az egyik évben azt mondta a 'szarművek' alkalmazottja, hogy nekik nem kell semmi terv, majd a követekező évben : bizony nekik kell a terv. A becsatlakoztatási kérelemhez.
Jó legyen ( A 3-ra minden ráfért.) Nyomvonal, metszetek anyagok felsorolása, stb. Az aláírással volt problém. De az egyik rokon Bt. je rányomta a pöcsétet, olvashatatlan aláírás és benyelték. Amúgy semmi szabálytalan nem történt. A Bt. -nek a tevékenységi körében volt olyan (is) : műszaki szolgáltatás. Ebbe minden belefért. Egynapi munka és 15 eft megtakarítás. Szegény ember vizzel...
Viszont ha rajtam múlna : én még egyszerű beadványokat, kérvényeket is csak ügyvédi közreműködéssel fogadnék el. (mint a középkorban) - csak írástudók írhatnak - a többi ha beleüti az orrát, mágjára.
Úgyhogy ez az egyablakos ügyintézés meg a bürokrácia csökkentése csak egy lózung. Mese naivaknak.
Ha valami ügyet kell intézni, a leglehetetlenebb igényekkel lépnek fel az ügyféllel szemben.
Szerencsére már nem építkezem - hivatalosan.
Igaz tegnap vakoltam - 16 m2.