"Pontosan ugyanezt mondhatja el az az oldal is, akire a fenti idezetben a hamiskartyas cimket ragasztottad."
Mondhatja, persze. Mondani mindent lehet. Hazudni is lehet. Félrevezetni is lehet. Manipulálni is lehet.
Mondok neked a egy, a (szélső)jobboldalon eléggé elterjedt példát, talán megérted, miről beszélek. (Ha nem, az sem baj. Legalábbis nem az én bajom, hanem a tiéd.)
Bizonyos szélsőjobboldali körökben gyakran idézik Petőfi antiszemitizmusára példaként Úti levelek Kerényi Frigyeshez c. munkájából a következőt:
"Mert ha az ember már egy hete csak zsidó kocsmában hentereg. ...– Emberbarátok egyike vagyok, de a zsidókat csak kikergetném a világ végére. Mert, ami ronda, az csak ronda kérem.”
Aki el akarja hinni, hogy lám Petőfi is milyen csúnya dolgokat írt a zsidókról, az el is fogja hinni. Pedig a fenti idézet egy szemét csúsztatás, mert a teljes és pontos Petőfi szöveg így van:
"„Munkácstól egy jó etetés Beregszász. Közönséges mezőváros, van benne gót templom, megyeház és magyar kocsmáros, ami nagy vigasztalás (nem a templom, hanem a magyar kocsmáros), ha az ember három napig csupa zsidó kocsmákban hentergett. Dicsekedés nélkül szólva, a legnagyobb emberbarátok egyike vagyok, s
tisztelem, becsülöm a zsidókat, de már
a kocsmákból csak kikergetném őket pokolig, mert ami ronda, csak ronda az, hiába! Úti levelek Kerényi Frigyeshez 13. levél Beregszász, július 12. 1847."
Ezzel a pontos idézettel viszont az a baj, hogy nyoma sincsen benne semmilyen antiszemitizmusnak, ezért nem is használható antiszemita érzelmek felszítására. Vagyis "alakítani" kell kicsit rajta. Nem túl sokat, csak éppen a lényeget kell benne megváltoztatni és máris igazolni lehet vele Petőfi antiszemitizmusát. Ha pedig Petőfi antiszemita volt, akkor mi szégyellnivaló van egyáltalán az antiszemitizmuson.
"Eldonteni a minoseget meg nem te fogod. Lejartak azok a regi szep idok"
Nem is akarom eldönteni a "minőséget". Én csak a tényekhez ragaszkodom. Remélem azt még lehet.