Gördülő Kő Creative Commons License 2010.08.23 0 0 17875
"Ez nem "bandamentalitás" -- itt intelligens és érzékeny emberekről van szó, akik azonban, szerintem, nem értik, hogy már nem vezetik a közvéleményt, hanem -- éppen, amikor tiltakoznak vagy kilépnek -- megosztják, illetve fenntartják a megosztottságát. "
Az a verzió fel sem merül, hogy a kilépők - miután már minden egyéb lehetőséget kimerítettek- a saját arcuk (lelkiismeretük) megőrzése miatt választották ezt a megoldást.

"Ugyanezen okból követtem el a többi bűnt is -- ezért álltam szóba Bayerrel, és még ha tudnád ki mindenki mással. Sokkal hatékonyabbnak tartom azt a kommunikációt, amikor arra késztetjük (vagy kényszerítjük) vitapartnerünket, hogy bizonyos kérdésekben, morális kérdésekben, egyértelműen színt valljon és letegye a voksát. Onnan kezdve van mit számonkérni."

Én ott voltam, amikor Mérő Laci leült a Tomcatnak nevezett ...tel (inkább nem minősítem itt Polgár Tamást, mert végső soron ő is egy ember). Semmi értelme nem volt. Mérő hiába próbált értelmesen érvelni, a másik fél sunyi csúsztatásokkal, hazugságokkal operált. A lényeg, hogy ez a két "tábor" nem ugyanazt a nyelvet beszéli. És a két "tábor" közönsége sem ugyanazt a nyelvet beszéli. A helyzet ahhoz hasonlítható, mint amikor egy becsületes ember leül pókerezni egy hamiskártyással - a becsületesnek semmi esélye a korrekt játékra.

"A kivonulás arról szól, hogy _lehetetlen_ az országban bizonyos morális alapnormákat tisztázni."
Ez - sajnos így van. Ma már ebben az országban lehetetlen morális alapnormákat tisztázni. Persze nem tudom, volt-e egyáltalán olyan időszak az ország történetében, amikor tisztázni lehetett volna. Csak a Tízparancsolatba foglalt morális alapnormákra utalok: a legtöbbet maga az - ilyen-olyan - egyház szegte meg folyamatosan.

"OK, Schmitt álszentségét és egyenes gerincét, a szentkoronázást meg a többi ilyesmit nem nagyon veszi be a gyomrom. "
Ezzel nem ez a legnagyobb baj. Hanem az, hogy gyakorlatilag (ha formálisan nem is) megtörtént a miniszterelnöki és az államfői funkció összevonása. Ld. még a kétharmad "előnyei", különös tekintettel arra, hogy a "1. a Jobbikot semlegesítik". Amint látható, a Jobbikot nem a két párt "morális alapnormák" tekintetében meglévő különbözőségeik miatt "ütik", hanem szimpla hatalmi játszmák miatt. A Jobbik semlegesítése egy kétharmaddal nem rendelkező Fidesz esetén a többi parlamenti párttal történő együttműködést kívánta volna meg - ami a demokráciának lett volna nagyon üdvös.
Ha a Fidesz önmagán kívül bárkivel is együtt tudna működni.

Előzmény: babarczyeszter (17871)