Azzal van vitám, hogy az az ember aki képes volt egy szinte példátlan konjunktúra idején rekord nagyságú ÁHT-hiányt összehozni, alkalmas-e bármiféle reform végigvitelére, alkalmas-e általában a kormányzásra.
Könnyen lehet, hogy igazad van.
Ha azonban elindul egy szemléletváltás, aminek éppen a jókora lobbierővel rendelkező orvosok a legfőbb károsultjai, akkor a folyamat önjáróvá válik és mint mondtam, én ezt tartottam a reform legfontosabb elemének.
Mert lehet, hogy elemeiben el van kúrva, de azon már könnyebb változtatni, mint ha el sem kezdődik soha semmi, és május elsejei jelszavak képezik a kormány egészségügyi politikáját.
Gondolod, hogy Orbán majd képes lesz lépni?
Legyen igazad.
Én úgy látom, hogy bár nyilván képes lenne, de akarat nincs rá.
Már akik kezébe adta az egészségügyet, tökéletesen ellenkező álláspontot képviseltek mindig is és képviselnek most is, mint a kívánatos lenne.
Ennek az orvosok örülnek, a betegek azt hiszik, hogy ez nekik jó, mert a mostani rendszert már úgy-ahogy kitapogatták.
Közben a fideszes pénzemberek meg kaján mosollyal foglalják el azokat a helyeket, ahol igenis szép pénzt lehet kivenni még ebből a szar magyar EÜ-ből is, köztük persze Orbán haverja és strómanja: Kékessy Dezső...
Mert az egészség igyenis áru, most, ebben a kurva jó rendszerben is az, aki az ellenkezőjét állítja, annak elment a józan esze.
És hogy mi az a vívmány, amit ennyire meg kell védeni, arra szép illusztráció Kőszeg Ferenc cikke a mai ÉS-ben.
Hosszú, 4 oldal, nem foglalom össze, de érdemes elolvasni.
És ilyen történet szinte minden családban fellelhető. És nem is az egyes orvosok szakmai inkompetenciája, esetenkénti aljassága, más esetben a hozzáértése és empátiája a lényeg ebben az esetben, hanem a teljes alávetettség, ha valaki ebbe a rendszerbe bekerül.
Kafka ebből egy újabb Pert írhatna, ami úgy kezdődhetne, hogy Jozef K.-t valaki megfertőzhette, a vége meg ugyanaz lenne, mint az eredetinek...