Meg fogsz lepődni! A Piece, a Powerslave és a Somewhere a Bahamákon készült a Compass Point stúdióban. Lényegében tök ugyanazon a cuccon. Ahogyan a Final Frontier is! A keverés már máshol történt akkor is és most is, de azt a három lemezt egy helyen keverték egy másik stúdióban és egy harmadik helyen masterelték. Mégis nagyon eltérően szólnak. Csak mondjuk Martin Birch nem egyszerűen jó szakember volt, hanem művészi szinten űzte a dolgot. Szóval nekem igazából Martin munkája hiányzik néha és gyanítom hogy neked is. Zeneileg az utóbbi tíz évben egyértelműen a progresszív vonalukat helyezték előtérbe, aminek nyilván megvan a maga egyszerű oka. Troopert, Feart, Number egyszer ír az ember az életében. Ezek nem megismételhető dolgok. Másnak egyébként pont ezek bonyolultabb dalok tetszenek, mert érdekesek. Egyszerűbb slágernek ott vannak a régi klasszikusok. Olyanokat úgysem fognak már írni, max nagyon ritkán. Ezt teljesen hiábavaló várni egy zenekartól. Ha netán az elvárások miatt mégis ezt tennék, akkor meg azért szidnák őket, hogy nem tudnak újat kitalálni. Így viszont az új lemez tele van meglepő dolgokkal, nagyon izgalmasnak tartom. Ahogy a AMOLAD-ot is, de én a Brave lemezt is nagyon szeretem.
Még a technológiáról annyit, csak hogy tiszta legyen, hogy az outbord cuccok(compresszorok, EQ-k, effektek) most is ugyanazok, mint 20-30 éve. Legalábbis ha analógban kever az ember, akkor egy nagy stúdióban ezek most is rendelkezésre állnak. Azóta sem csináltak semmi jobb cuccot, egyszerűen azért, mert ezek akkor érték el a csúcsszintet.
Csak a rögzítés változott digitre, ami önmagában még nem jelent semmi rosszat. A digit keveréssel szoktak bajok lenni, de egy 100 millás keverőpultnál már az sem probléma. Persze az is másképp szól, mint az analóg 100 millás, de nem rosszabbul. Azt most hirtelen nem vágom, hogy a két új lemez milyen pulton lett összetolva, de meg fogom nézni. Nekem egy analóg SSL pult rémlik.
Szóval profi világban a szalagos magnón kívül nem sok minden változott igazából, de a keverési szokások mindenképp, aminek persze sok oka lehet.