:::Misztikum persze van
Akkor mást nevezel (megmagyarázhatatlan) misztikumnak... ennyi. Szerintem csak vizsgálható és vizsgálandó kérdések, jelenségek vannak. Lehet, hogy szemléleti, lehet, hogy csak szóhasználati eltérés.
:::Ne forgasd ki a szavaimat!
Ha kérhetem én is ugyanezt? ;-)
:::a homeopátiát immunroboráló módszernek is tekinthetjük
Ezt is lehet kísérletesen vizsgálni - történt ilyen? Forrás? Ha hatékony (miközben nem kap a beteg tulajdonképpen
semmit) akkor miért ne alkalmaznák? ha a hit gyógyít, az baj? nem a gyógyulás a lényeg? ;-)
:::a homeopátia szerint minél kisebb, annál hatásosabb
Egy adott koncentrációtartományra nézve a hormézis szerint is.
:::Ezen érték alatt a hatásosság (efficacy) csökken, e felett a toxicitás nő.
Nagyon(!) ez alatt meg beléphetnek más jellegű hatások... vajon ez az oka egy csomó mellékhatásnak? Hogy például ami a testfolyadékban optimálisan effektív, az pár centivel és membránnak arrébb már előre nem jelzett hatásokkal jár?
Azaz: a fent idézett mondatod egy ma elfogadott vezérelv, amelynek igazságát az extrém alacsony dózisokra nem vizsgálták, illetve akik igen, azok meg nem erősítették meg az elvárt hatás(talanságo)t.
Mattson és Calabrese munkája (Hormesis: A Revolution in Biology, Toxicology and Medicine , Springer, 2009) elég jó példákat és fontos kérdéseket sorol és tárgyal, érdemes átfutni :-)