Tegnap végre megvizsgálgattam-megtapogattam a TRITON Ladoga-1 nevű orosz csodát. :O)
(már amennyire ezt engedte a sarokban, csúcsára állított pozícióban...)
Hát mit mondjak: oroszos...
A formája élőben is megnyerő, a kidolgozása biztató.
Az oldalsó légrekeszei most nem voltak felfújva, de akár így is evezhető: valamivel keskenyebb, gyorsabb, vész esetén a pufferek felfújásával a stabilitás növelhető.
A kormányrendszere igazi retro csemege, működése nem tűnik túl finomnak és kalandmentesnek. A kormánylapát bár széles, de túl rövidnek tűnik, gyakorlatilag nem nyúlik jelentősen a hajótest legmélyebb pontja alá. Igény esetén némi barkácsolással könnyen átalakítható (bár szegecselt).
A kajakos lába alatt nem láttam semmilyen merevített, erősített kiképzést: vagy a rudazatra kell támasztani a sarkunkat, vagy az alsó PVC-burkolatra rakni. Az első megoldás hosszú távon fárasztó és kényelmetlen (talán rövid távon is), a második a burkolat kikopásához vezethet (a lábra a ki-beszállásnál homok is kerülhet, ami olyan hatást eredményezhet, mintha belülről durva smirglivel dörzsölnénk a hajófeneket).
Atz ára még mindig kitartóan 300 rúgó, az EMDZSÍ által felrakott linken 240 és ez utóbbit a B50-en állítólag majd ki is lehet próbálni!... :O)