Most picit nosztalgiáztam, hiszen az én kis bokrocskám is hasonló lehet a tiédhez.:-))
Tavaly kaptam a nagynénémtől, és azt hittem, hogy kis sem fog hajtani. Aztán nálam is vannak már kis fügék rajta. Reménykedjünk benne, hogy szép őszünk lesz, és egy részük beérik. Persze, olyan finom már vélhetően nem lesz, mint a nyári érés.
A nyári érés a teleltetésen múlik. Nem szabad, hogy a bokrocska ágai -15 C fok alá kerüljenek, mert akkor elfagy a nyári termés. Igaz, a tövéről kihajt, de akkor már csak másodlagos termést hoz. A metszést azért nem javasolják, mert épp a nyári termést vágod le róla, ami a másodéves, szerencsésen áttelelt ágak felső felén van. Az idősebb, több éves, közel karvastagságú ágakat kivágva szokták ritkítani, hogy a bokor kellően megfiatalodjon. A déli fekvés kedvező a számára, bár a jobb teleltetés miatt, szerencsésebb lenne, ha közelebb lenne fűtött épülethez. Szépen be kell téliesíteni, és akkor nem lesz gond. Nekem tavaly ez nem sikerült, mert csak leveles kóróval állogattam kicsit körbe, és ez az idei télen nem volt elegendő.