frenkyguy Creative Commons License 2010.07.31 0 0 1585

Köszi a választ, habár még töprengenem kell rajta. Majd félálomban éjszaka...... :D

Addig is elmodnom, hogy én mire jöttem rá.

Gondolatkísérletként fogtam mindent az Univerzumban és eltávolítottam. Jó tudom elég gázul hangzik de mégis folytatom.

Csak egy Föld méretű, és Föld tömegű, ám tökéletes formájú gömböt hagyok benne. A lényeg, hogy legyen neki Földszerű gravitációja.

Ezután függőlegesen rátettem egy talpas  forgómotort, és annak tengelyére a mi csodás ki vödrünket félig vizzel.

Nomármost tegyük fel, hogy a bolygó a vödörhöz képest (vagy más szóval a vödör a bolygóhoz képest ugyebár mindegy hogyan fogalmazunk a relativitás értelmében) egy ideje forgómozgásban van. Motor természetesen jár.

És ekkor a lényeges kérdés!!! Milyen lesz a vízfelület alakja?

Tegyük fel, hogy tölcséres. Ez lenne az intuitív elvárás nem?

Mi magyarázza azonban ezt a dolgot a vödörhöz és a vízhez rögzített forgó vontakoztatási rendszerből?

Hoppá hoppá! :D

Az pusztán elképzelhető két magyarázat a következők:

1: Gondolatkísérletünk Univerzumában létezik Abszolút tér, és ezt a víz "tudja". És az nem fizikai realitás, hogy a bolygó forog.

2: A bolygó puszta forgása, annak ellenére, hogy tökéletesen szimmetrikus gömb, létrehozza a vízfelület tölcséresedéséhez szükséges erőhatást.

Utóbbira szerencsére találtam is valamit a neten. A wikipedia-n is van róla elég komoly írás. ----> Frame dragging

Nem vagyok nagy angolos, úgyhogy nem sokat értek belőle, de abban is feltűnik a te giroszkópos példád.

Nagyon gáz ez az egész.

Van egyébként egy másik megoldás a gond. kís.-re:

A vízfelület nem lesz tölcséres. Ahogyan az álló víz felveszi a relatív forgó vödör sebeségét először tölcséresedik, majd lanyhul és végül ismét sima lesz.

Ez Mach szerint a mi Univerzumunkban azért nem lehetséges, mert a forgó víztölcsérhez rögzített vonatkoztatási rendszerhez képest milliárd csillag forog körbe elég nagy sebességgel, és ez akármilyen messze is vannak, beleszólnak a buliba a gravitációjukkal.

(Egyébként az egész ügyet azért rágom most, mert előreolvastam Gribbin könyvét, és a végén belebotlottam ebben a dologba. Nagyon gáz.)

Jó éjt. Holnapra elolvasom ha addig kioktatsz, hogy miben tévedek, meg miben áll a példám butasága. :D :D (Mert félek, hogy butaságokat beszélek. Csak próbálok valahogy gondolkodni.)