Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1492

Szia Kedves Pint!

"filozófiának :) na jó, kiterjesztett értelemben hívhatod tudománynak, de akkor definiálni kéne a szót. úgy nem tudomány, mint a fizika. de érdekes kérdés, hogy a matematika mi. úgy az sem tudomány."

Igen nehéz dolog. Talán ezek a "tudományágak" a természet eltérő megközelítési módjai. A matematika besorolásának nehézségei számomra nagyon meglepő.

"a wikipedia nem tud arról, hogy a görögök tudtak volna a napfoltokról. a legelső európai megfigyelés 800-ból származik."

Ezt én is egy régi csillagászati könyvből olvastam. Nem tudom mennyire lehet hiteles.

"nem. a filozófia inkább kívülről nézi a fizikát, és azt vizsgálja, hogy mit is jelent, amikor a fizikus azt mondja: megmértem és igazoltam ezt meg ezt."

Szerintem fizikus szemszögből nézve egyszerű: amit kitalálta modellt egyezik a kísérleti tapasztalatokkal. A többi általában nem számít (a mélyebb dolgok) a fizikusnak, hanem megy tovább más jelenségek vizsgálatára. Puszta spekulációval nem juthat többre, ha nincsenek plussz kísérleti adatok.

"hogyan bizonyítja egy fizikus, hogy a newtoni axióma valójában nem így szól?:

2012 jan 1 előtt F=ma
2012 jan 1-től F=2ma

a többi egyenlet változatlan. soha senki nem végzett mérést 2012 után, tehát erre nincs adat.

teljesen azonos kérdés:

hogyan bizonyítja egy fizikus, hogy az X folyón felépítendő híd a tervek alapján nem fog összeomlani? honnan tudni, hogy a szabályok arra az esetre is vonatkoznak? hiszen ezen a hídon még nem mért senki, mivel a híd még nem is áll."

Ez igazából hit, hogy a fizika törvényei sohasem változnak az időben. ha nem így lenne, akkor nem mentem volna fizikusszakra, mert hiteltelen lenne az egész.

Előzmény: pint (1477)