Köszönöm a segítséget!
Ma rendelés volt, rákérdeztem, Cantus nevű az a bizonyos, ami csak literes kiszerelésben létezik, és 40 000 körül van az ára. Switch meg nincsen forgalomban a szállítóinknál. A barack kombi elfogyott, ami tartalmazott Topsint, más is rájött erre, még tavasszal felvásárolták a készletet.
Marad a Teldor, illetve marad a Chorus, ma elvitték a teljes készletet a nagyobb kiszerelésből, hármasával...durva középdózisban számolva 90 liternyi szer, olyan 4500 körüli áron.
Quadrist nem is tartunk, még gyengéd haszonnal is a hétezres ár körül volna, a nyugdíjas törzsvásárlóinknak ez túl drága, aki meg nagyban szőlőzik, hozzájut (máshol) az olcsóbb ketteshez.
A "vicc" az, hogy még sehol az igazi fertőzés, de permeteznek veszettül szürkerothadás ellen...augusztus végén, szeptemberben szokott lenni érte az igazi roham...és nem volt eső, hogy igazából kifejlődhessen, tudomásom szerint akkor támad, ha a páratartalom magas, a hőmérséklet meg lecsökken. Éveken át így volt, aug. 20-ka után kezdődött igazából.
Ami még érdekes, hogy sokan elhanyagolják az őszi lemosót, a rezeset. Van nekem 75 gyümölcsfám, nem én telepítettem őket, hanem az előző lakó, és össze-vissza, mindent, sűrűn, egymás mellett. A hideg részen természetesen a meggy, és a kajszi, utóbbi idén ki is ment, én meg ritkítok, és szelektálok, mert nem győzöm. Vágjuk kifelé a sűrűjét, meg a vadakat, meg az összes beteget, menthetetlent...
Oké, ez a szőlős topik, de valahol kapcsolódik, mert én szoktam ősszel lemosózni, és persze tavasszal is...az idei hűvös tavaszt összehasonlítva a tavalyi jó idővel, látszik is az eredmény. Nem vagyok egy permetező-mániás, de tavaly Topas-Actara keverékkel, két hetente, három alkalommal elintéztem mindent. Augusztusban meg egy Tuiovit, Dithane-Topsin keverékkel a maradékot.
Nem is volt sem tetvem, sem moníliám, és ekerült a varasodás is, meg a körte-rozsda...Tavaly minden roskadásig tele volt gyümölccsel, idén volt olyan, hogy végre egy viszonylag esőmentes hétvége, enyhe széllel (hegyoldalban lakunk), késve ugyan, de végre tudtam permetezni, rá következő hét szerdán meg kivitte a meggyet a monília...aztán jött a szél. Talán pár alma lesz, de semmi több. Ahogy hallom, szőlőileg ugyanez a helyzet, aki kihasznált minden lehetséges időt, és nem sajnált rá pénzt, és tudott védekezni, az szüretel...aki nem, az meg semmit...